Terve.fi

Räätälöidyt käsiharjoitukset auttavat nivelreumapotilasta

Räätälöidyt käsiharjoitukset auttavat nivelreumapotilasta
Nivelreuma: Yksilöllisesti hiotut käsien voimaharjoitukset ja venytykset voivat tarjota merkittävän lisäavun käsioireita poteville nivelreumapotilaille. Hyöty havaitaan potilailla, jotka saavat jo nivelreuman lääkehoitoja. Lue lisää.

Yksilöllisesti hiotut käsien voimaharjoitukset ja venytykset voivat tarjota merkittävän lisäavun käsioireita poteville nivelreumapotilaille. Hyöty havaitaan potilailla, jotka saavat jo nivelreuman lääkehoitoja.

Arvostetussa Lancet-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat fysioterapeutin tai toimintaterapeutin ohjaamien käsiharjoitusten johtavan selvästi parempaan käsien toimintakykyyn vuoden seurannassa. Ero pelkkää tavallista hoitoa saaviin nivelreumapotilaisiin oli selvä.

Käsiharjoitukset olivat turvallisia eikä niihin liittynyt haittavaikutuksia. Harjoitukset olivat myös kustannustehokkaita, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimukseen osallistui 490 käsioireita potevaa nivelreumapotilasta, joista puolet satunnaistettiin käsiharjoituksiin ja puolet verrokeiksi. Kaikki osallistujat jatkoivat tavallisia lääkityksiään ja hoitojaan tutkimuksen ajan.

Nivelreumaan sairastuu vuosittain noin 2 000 suomalaista. Useimmiten oireet alkavat vähitellen esimerkiksi nivelten aamujäykkyytenä, arkuutena ja turvotuksena. Niveloireiden ja kipujen lisäksi nivelreuma voi aiheuttaa mm. väsymystä, ruokahaluttomuutta ja lämpöilyä.

Lähde: Lancet 2015

Lue lisää:

Julkaistu: 4.2.2015
Kommentoi »