Terve.fi

10 tapaa nukkua tänä vuonna paremmin

10 tapaa nukkua tänä vuonna paremmin
Monet uudenvuodenlupaukset toteutuvat paremmin, jos muistaa nukkua riittävästi. Hyvä uni saattaa edellyttää tiettyjä elämäntapamuutoksia, jotka on listattu tässä jutussa.
Julkaistu: 25.1.2015

Suosituimpia uudenvuodenlupauksia ovat laihduttaminen, liikunnan lisääminen, terveellisempi syöminen, vähempi stressaaminen sekä pahojen tapojen lopettaminen. Monelle ei kuitenkaan tule mieleen, että useimmat näistä tavoitteista helpottuvat, kun muistaa myös nukkua riittävästi.

Entepreneur kokosi 10 kohdan listan tavoista, jotka auttavat sinua nukkumaan tänä vuonna entistä paremmin.

1. Aseta parempi tavoite unelle

Toimivin keino parantaa jotakin huonoa tapaa on asettaa itselleen selvä tavoite. Se voi tarkoittaa esimerkiksi kahdeksan tunnin yöunia joka yö tai sitä, että menee joka ilta nukkumaan aikaisemmin ja myös herää aikaisemmin kuin ennen. Tärkeintä on selvittää itselleen, mitä haluaa.

2. Luo motivaatio

Kun tiedostaa, miksi asetettu tavoite on tärkeä, sen saavuttaminen helpottuu. Voit esimerkiksi tehdä puhelimeen tai paperille listan siitä, mitkä paremman unen hyödyt motivoivat sinua parhaiten, kuten terveemmäksi tuleminen, laihtuminen tai se, että saat enemmän aikaan, kun nukut kunnolla.

3. Tee suunnitelma ja aloita

Listaa ne välietapit, jotka auttavat sinua saavuttamaan tavoitteesi. Monien ihmisten on helpompi saavuttaa tavoite, jos muutos tapahtuu vähitellen. Voi olla esimerkiksi helpompaa mennä joka ilta varttia aiemmin nukkumaan kuin edellisenä iltana sen sijaan, että yrittäisi kerralla muuttaa unirytminsä kokonaan.

Toisaalta lomien jälkeen käytännöllisempi tapa päästä takaisin rytmiin on tehdä muutos kertarysäyksellä. Valitsit sitten minkä tavan hyvänsä, merkkaa itsellesi ylös muutama saavutettavissa oleva välietappi, joiden kanssa alat työskennellä.

4. Tee makuuhuoneesta univalmis

Makuuhuoneen valolla, lämpötilalla ja häiriötekijöillä on suuri merkitys unen laadulle ja nukahtamiselle. Parempi uni lähtee siis siististä ja häiriöttömästä makuuhuoneesta.

Vältä häiritsevää valoa rajoittamalla makuuhuoneen elektroniikkaa ja panostamalla pimennysverhoihin tai unimaskiin. Meluisassa ympäristössä asuvat voivat hyötyä korvatulpista. Öisin huoneen lämpötilan pitäisi olla viileä, lakanoiden puhtaat ja ilman raikasta.

5. Suunnittele valmiiksi muutama unistrategia

Normaalia aikaisemmin nukkumaan meneminen ei ole helppoa kaikille. Monilla voi olla vaikeuksia rentoutua öisin. Tutustu erilaisiin rentoutumis-, hengitys- ja rauhoittumistekniikoihin. Kun sinulla on välineet rentoutumiseen, vältät paremmin stressiä ja ahdistusta mennessäsi nukkumaan.

6. Luovu televisiosta ja tabletista

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kaikenlainen elektroniikka vaikeuttaa nukahtamista. Näiden laitteiden keinotekoinen valo häiritsee kehon sisäistä kelloa sekä mieltä.

7. Varo piileviä stimulantteja

Jos haluat päästä tavallista aikaisemmin nukkumaan, varo ruoasta tulevia stimulantteja varsinkin iltapäivällä ja illalla. Vaihda kofeiinipitoiset juomat, kuten kahvi, tee ja limsa, veteen tai kofeiinittomiin versioihin lounaan jälkeen.

Myös muut ruoat, kuten tuliset mausteet, suklaa ja sokeri voivat stimuloida ruoansulatusjärjestelmää, joten ne ovat huonoja iltapaloja. Parempia iltaherkkuja ovatkin pähkinät, keksit, vehnäleipä, popkorni, kasvikset tai pienet proteiiniannokset.

8. Pysy rutiinissa myös viikonloppuisin

Säännöllinen unirytmi sekä arkena että viikonloppuisin auttaa välttämään uniongelmat. Jos valvot viikonloppuisin myöhään, saatat nukkua sunnuntain ja maanantain välisenä yönä liian vähän, ja rytmiin pääseminen maanantaina on taas vaikeaa.

Yritä pitää kiinni normaalista nukkumaanmenoajastasi myös viikonloppuisin, tai lipsu siitä korkeintaan tunnilla.

9. Jos torkut, torku fiksusti

Päiväunilla on todettu olevan sekä monia hyviä että huonoja puolia, ja ne riippuvat torkkujen ajankohdasta ja pituudesta. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan päiväunia kannattaisi välttää kokonaan, jos yrittää saada rytminsä kuntoon. Jos kuitenkin tarvitset päivittäiset torkut, yritä ajoittaa ne lounasaikaan ja rajoita torkkujen pituus korkeintaan 30 minuuttiin, ettet pilaa niillä yöuniasi.

10. Pysy kartalla edistymisessäsi

Tärkeä asia tavoitteiden saavuttamisessa on seurata edistymistään. Merkkaa ylös kalenteriin, milloin tarkastelet edistymistäsi. Tämä rohkaisee pysymään päätöksessäsi, vaikka olisit välillä lipsunutkin tieltä.

Lähde: Entepreneur

Lue lisää:

Kommentoi »