Terve.fi

Kipu: näin voi ehkäistä kivun kroonistumista

Kipu: näin voi ehkäistä kivun kroonistumista
Kyllä, sanoo professori, lääkäri Eija Kalso. Mutta lääkäri ei voi tehdä kaikkea. Lue miten kivun kroonistumista voi ehkäistä myös itse.
Julkaistu: 12.1.2015

Voiko kivun kroonistumista ehkäistä?

Vastaus on kyllä, mutta selitys hiukan monimutkaisempi, kun kysytään professori Eija Kalsolta, voiko kivun kroonistumista ehkäistä.

- Vastaus on mutkikas siksi, että kiputiloja on kovin erilaisia, sanoo kipulääketieteen professori ja anestesiologian erikoislääkäri Eija Kalso. Hänellä on kivunhoidon erityispätevyys.

-Osa kivun pitkittymistä estävistä tekijöistä on yleisiä, osa tietylle kiputilalle spesifisiä.

Torju kroonistumista: vinkkejä potilaalle ja lääkärille

  • Kivun kroonistumista voivat ehkäistä sellaiset seikat, joilla parannetaan yleiskuntoa. Kannustetaan syömään terveellisesti, liikkumaan ja pitämään paino hallinnassa. Puututaan uniongelmiin.
  • Täytyy hoitaa mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti kipua aiheuttavan sairauden syytä.
  • Pitäisi aiempaa enemmän keskittyä myös potilaan kognitiiviseen ja emotionaaliseen puoleen. Lääkärien täytyisi ottaa käyttöön myös psykologisia menetelmiä, ajattelee Kalso.
  • Menetelmillä voi pyrkiä vaikuttamaan kipupotilaan ajatusmalleihin esimerkiksi siitä, että hän pelkää kipua ja noudattaa passiivisia toimintamalleja.

 

Pitäisi puuttua ajoissa

On havaittu, että esimerkiksi vyöruusuinfektion kehittymistä vaikeaksi vyöruusuneuralgiaksi voidaan ehkäistä varhaisella viruslääkityksellä. Myös tietyt kipulääkkeet saattavat varhain aloitettuina estää vyöruusun jälkeisen hermokivun kehittymistä. Rokotekin on tulossa.

-Ongelmana on, että usein kipu on päässyt aika pitkälle ja kestänyt pitkään, ennen kuin siihen aletaan puuttua, näkee Kalso.

On kivun kroonistumisen kannalta tärkeä kysymys, pitääkö kudoksen tai hermon jatkuva ärsytystila kipua yllä (esim. nivelrikko lonkkanivelessä) vai onko tämän lisäksi keskushermostossa jo ehtinyt tapahtua muutoksia. Jälkimmäisessä tapauksessa kipu ei poistu pelkällä tekonivelleikkauksella , vaan tarvitaan muita menetelmiä.

Kalso muistuttaa, että nopea hoitoon pääsy on monesti tärkeää kivun kroonistumisen ehkäisemiseksi.

Riskimittarit avuksi

Tutkijat ovat etsineet riskitekijöitä ja kehittäneet riskimittareita, joiden avulla kivun estoyritykset voitaisiin kohdistaa oikeisiin potilaisiin.

Suomalaisessa kaksostutkimuksessa on huomattu, että riskiä laaja-alaisen kiputilan kehittymiseen voivat lisätä seuraavat tekijät:

Lue myös:

Kommentoi »