Terve.fi

Auta ujoa lasta saamaan kavereita

Auta ujoa lasta saamaan kavereita
Onko lapsesi ujo tai onko hänellä muuten vaikeuksia solmia ystävyyssuhteita? Parents.com tarjoaa vinkkejä, joilla vanhemmat voivat ohjata lapsiaan saamaan ystäviä.
Julkaistu: 10.1.2015

Onko lapsesi ujo tai onko hänellä muuten vaikeuksia solmia ystävyyssuhteita? Parents.com tarjoaa vinkkejä, joilla vanhemmat voivat ohjata lapsiaan saamaan ystäviä.

Ystävyys auttaa lasta

Ystävyyssuhteet eivät ole pelkkää huvia, vaan ne ovat erittäin tärkeä osa lapsen kehitystä.

– Ystävyyssuhteet kehittävät lapsen vuorovaikutustaitoja, luovuutta, empatia- ja ongelmanratkaisukykyä sekä opettavat lasta jakamaan huomiota, tavaroita ja asioita, lastenpsykiatri Rachelle Theise kertoo.

– Jotkut lapset ovat luonnostaan sosiaalisia. Joillekin ujoudesta voi kuitenkin kasvaa iso muuri ylitettäväksi. Tällaisessa tilanteessa vanhemmat voivat olla avuksi, sanoo Gail Gross, lapsen kehityksen tutkimukseen erikoistunut psykologi ja lääkäri.

Kun lapsi hallitsee tietynlaiset taidot, on hän itsevarmempi luomaan uusia kaveruussuhteita.

Näin kehität sosiaalisia taitoja

Opettele tervehtimään. Kannusta lastasi lähestymään tuntematonta lasta ja kysymään tämän nimeä tai ehdota leikkiä, jota voi tehdä yhdessä jonkun muun kanssa.

Jos lapsi on hyvin ujo, voit harjoitella tervehtimistä aluksi perheen kesken.

Aloita varovasti. Älä säntää päätä pahkaa suursynttäreille, vaan lähde mieluummin tuttavan ja tämän lapsen kanssa vaikkapa jäätelölle. Näin lapsi ei joudu liian nopeasti keskelle ventovierasta lapsilaumaa.

Järjestä leikkitreffit kotona. Uusi ympäristö voi ahdistaa herkkää lasta, joten uusien ihmisten kohtaamista kannattaa harjoitella ensin kotona.

– Leikkitreffeille kannattaa järjestää puuhaa, joka vaatii enemmän toimintaa ja vähemmän jutustelua. Näin jään särkeminen on helpompaa, psykiatri Theise vinkkaa.

Ole läsnä. Vaikka tapaisittekin uusia ihmisiä kotonanne, älä siltikään jätä lasta yksin. Kotijoukkueen tuki on tärkeää.

Rakenna luottamusta. Ole tarkka aikatauluista ja pidä huolta, että lapsesi tietää, missä olet.

– Sopikaa kyläilyajasta etukäteen ja pitäkää siitä kiinni. Ujo lapsi väsyy helposti. Muista myös kertoa lapselle, jos kyläpaikassa poistut toiseen huoneeseen juttelemaan vanhemmille. Näin lapsi tietää, missä olet eikä huolestu turhaan, psykologi Gross ehdottaa.

Näin kannustat ystävien hankkimiseen

Myös jo ennestään sosiaalista lasta voi kannustaa erilaisin tavoin hankkimaan ystäviä.

Puhu ja lue ystävyydestä. Lapset oppivat paljon tarinoista.

– Lue kirjoja, joissa käsitellään ystävyyttä, myötätuntoa ja jakamista. Lapsi oppii kirjan hahmojen tunteista ja tarinan lopputuloksesta, koulutusneuvontakunnan jäsen Lee Scott kertoo.

Pelaa lautapelejä. Pelit opettavat lasta odottamaan vuoroaan sekä käsittelemään niin voiton kuin häviönkin tunteita. Moiset piirteet ovat hyvälle ystävälle tärkeitä.

Aloita helpoilla peleillä, jotta lapsi oppii ensin perussäännöt ja siirry sitten vaativimpiin.

Auttakaa toisianne. Lapsi oppii empatiaa tekemällä.

Lähettäkää yhdessä kortti sairaana olevalle ystävälle, kerätkää lapsen vanhoja leluja ja lahjoittakaa ne läheiseen päiväkotiin tai lastensairaalaan tai leipokaa jollekin tuttavalle lahjaksi.

Jätä tilaa luovuudelle. Lähtekää puistoon, mutta ottakaa mukaan vain muutama oma lelu. Keksikää itse yhdessä uusia pelejä tai leikkejä luonnon välineistä.

Näytä mallia. Lapsi ottaa vahvasti mallia aikuisista, joten omalla esimerkillä lapselle voi opettaa paljon.

– Muista myös kannustaa ja kehua, kun lapsi on ystävällinen ja esimerkiksi jakaa lelujaan muiden kanssa, Scott päättää.

Lähde: Parents.com

Lue myös:

1 kommentti