Terve.fi

Tupakka tuhoaa miesten Y-kromosomeja

Tupakka tuhoaa miesten Y-kromosomeja
Ruotsalaiset tutkijat ovat jo aikaisemmin havainneet, että jos miesten verisolujen kromosomeista puuttuu Y-kromosomi, heillä on suurempi riski sairastua syöpätauteihin. Nyt tutkijat ovat saaneet aiheesta selville uutta hämmästyttävää tietoa.
Julkaistu: 5.1.2015
Tupakointi on sydän- ja verisuonitautien sekä hengitysteiden syöpätautien merkittävä riskitekijä. Lisäksi tiedetään, että tupakoitsijoilla myös muut kuin hengitysteiden syövät ovat yleisempiä kuin ei-tupakoitsijoilla.
Tutkijat eivät ole kuitenkaan pystyneet selittämään asiaan liittyvää ja mieltä askarruttanutta seikkaa, miksi miehillä nämä hengitysteiden ulkopuoliset syövät ovat yleisempiä kuin naisilla. Ruotsalaiset tutkijat ovat jo aikaisemmin havainneet, että jos miesten verisolujen kromosomeista puuttuu Y-kromosomi, heillä on suurempi riski sairastua syöpätauteihin.
Y-kromosomi on miehen sukupuolen määräävä kromosomi, jota naisilla ei ole. Nyt samat ruotsalaistutkijat raportoivat, että tupakoivien miesten verisoluista puuttui Y-kromosomi keskimäärin kolme kertaa useammin kuin ei-tupakoivilta miehiltä.
Science-tiedelehdessä julkaistun raportin mukaan tämä selittää, miksi tupakoivilla miehillä on kaksi kertaa enemmän hengitysteiden ulkopuolisia syöpiä. Tupakointi siis vaikuttaa kromosomien jakautumiseen ja tämä johtaa syöpäriskin kasvuun kaikkialla elimistössä.
New Scientist –lehdessä haastateltu tutkimuksen tekijä Jan Dumanski Uppsalan yliopistosta antaa kuitenkin toivoa tupakoinnin lopettaneille miehille. Hänen mukaansa tupakoinnin lopettamisen jälkeen Y-kromosomien määrä palaa vähitellen normaalille tasolle ja samalla syöpäriski pienenee.
Tupakointi on nyky-yhteiskunnan pahimpia, ellei peräti pahin terveyttä uhkaava tekijä. Tupakan epäpuhtaudet pitävät elimistössä yllä jatkuvaa tulehdusreaktiota. Tulehdustila heikentää ja kalkkeuttaa verisuonia sekä pitää elimistöä muutoinkin koko ajan kuvainnollisesti sanoen pienessä liekissä.
Lisäksi tupakointi vaikuttaa suoraan solujen jakautumiseen, joka on elimistön uusiutumisen elinehto. Y-kromosomien puutos kertoo siitä, että solujen jakautuminen on tupakoitsijoilla mennyt pieleen. Tällaisessa tilanteessa myös syöpäriski vääjäämättä kasvaa. Ruotsalaisten tutkijoiden löydös antaa jälleen yhden syyn olla tupakoimatta.
Lähteet:
Science 2014;347:81-83
New Scientist 13.12.2014
Lue lisää:
1 kommentti