Jouluna herkutellaan, selvähän se. Pyhästä saa kuitenkin hiukkasen terveellisemmän, kun maustaa ruokansa joulun ajan mausteilla. Ne ovat todellisia terveyspommeja!
- Lue jutun ensimmäinen osa täältä
Voimakas mausteneilikka toimii pieninä annoksina
Mausteneilikkaa saadaan kuivatuista neilikkapuun kukkanupuista. Sekä maku että tuoksu ovat hyvin voimakkaita.
Vahvan maun vuoksi neilikkaa käytetään mausteena varoen, joko kokonaisena tai jauhettuna.
Mausteneilikka helpottaa talvikauden flunssaa
Kuten kanelilla, myös mausteneilikalla on runsaat antioksidanttiarvot. Lisäksi se sisältää reilusti K-vitamiinia ja folaattia sekä kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja mangaania.
Mausteneilikka helpottaa ruoansulatusvaivoja, sillä se edistää sapen eritystä, poistaa pahoinvointia ja lievittää ilmavaivoja.
Neilikalla on liman eritystä parantavia ominaisuuksia. Niinpä se torjuu mahahaavaa parantaen mahan limakalvoja ja ehkäisemällä helikobakteeria. Liman irrottaminen helpottaa myös talvikausien flunssia, yskää ja poskiontelotulehduksia.
Mausteneilikka taistelee bakteereja, viruksia ja sieniä vastaan sekä lievittää lihas-, nivel- ja pääkipuja. Teen sekaan ujutettuna se rentouttaa, rauhoittaa ja poistaa uupumusta.
Näin käytät mausteneilikkaa
Jauhettua mausteneilikkaa voi käyttää leivonnaisten ja esimerkiksi glögin maustamiseen. Se sopii erityisen hyvin omenaruokiin.
Kokonaisina nuppuina sitä käytetään koristeena muun muassa kinkussa ja mausteena hilloissa, marinadeissa, kastikkeissa, keitoissa ja kahvissa.
Kokonaiset neilikat lisätään ruokiin noin 5–15 minuuttia ennen valmistumista ja poistetaan ennen tarjoilua. Ruokailun jälkeen pureskeltu mausteneilikka raikastaa hengitystä.
- Lue jutun toinen osa täältä
Lähde: Huippukuntoon.fi
Lue myös: