Jouluna herkutellaan, selvähän se. Pyhästä saa kuitenkin hiukkasen terveellisemmän, kun maustaa ruokansa joulun ajan mausteilla. Ne ovat todellisia terveyspommeja!
Kaneli on ruoka-aineiden kuningas
Kanelista löytyy apua melkein jokaiseen vaivaan ja oireeseen. Sen antioksidanttipitoisuus on ruokamaailman korkeimpia.
Vitamiineja kanelista löytyy joka lähtöön: siinä on folaattia, betaiinia, koliinia ja K-vitamiinia. Kivennäisaineista kanelista löytyy kaliumia, kalsiumia, mangaania ja rautaa.
Kansantaudit kuriin kanelilla
Kanelilla voi ehkäistä tyypin 2 diabetesta, sillä se alentaa verensokeria sekä rasva-, kokonaiskolesteroli- ja LDL-kolesterolipitoisuuksia. Tämä huima kyky perustuu siihen, että kanelin sisältämät kalkonit matkivat insuliinin toimintaa, lisäävät solujen glukoosin ottoa ja muuntavat glukoosin varastosokeriksi.
Kaneli ehkäisee myös metabolista oireyhtymää ja alentaa verenpainetta.
Halpa ja helppo apu
Kukkaron päälle kanelilla herkuttelu ei käy, sillä terveysvaikutuksiltaan parasta on halvin mahdollinen kaneli.
Puoli teelusikallista päivässä riittää. Moisella määrällä voi helpottaa vilustumisoireita, kuumetta ja yskää.
Ien- ja nielurisavaivoista kärsivälle kaneliteellä kurlaaminen voi auttaa.
Kaneli kohentaa myös ruokahalua ja ruoansulatusta sekä poistaa pahoinvointia ja ripulia.
Näin käytät kanelia
Suomessa kanelia käytetään joissain suklaissa. Lisäksi sillä voi maustaa esimerkiksi kahvin, teen, jälkiruoat, jogurtit ja rahkat sekä leivoinnaiset.
Erityisesti jouluisin kaneli löytää tiensä riisipuuron mausteeksi, mutta sillä voi piristää myös muita puuroja.
Muista lisätä kaneli vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa, sillä kuumennus muuttaa kanelin maun kitkeräksi.
Noin teelusikallinen päivässä edistää terveyttä, mutta suuret kanelimäärät voivat olla maksalle haitallisia.