Jouluna herkutellaan, selvähän se. Pyhästä saa kuitenkin hiukkasen terveellisemmän, kun maustaa ruokansa joulun ajan mausteilla. Ne ovat todellisia terveyspommeja!
- Lue jutun ensimmäinen osa täältä
Muskotti maustaa suolaisen ja makean
Muskottipähkinää saadaan jauhamalla muskottipuun siemeniä. Muskottikukka on puolestaan mausteeksi käytettävä siementä ympäröivä siemenvaippa.
Muskottipähkinää käytetään makeiden ruokien maustamiseen, kun taas muskottikukka terästää suolaiset ruoat.
Bakteerin ja syövän nitistäjä
Muskotilla on bakteereita torjuvia ominaisuuksia. Sen avulla voi taistella niin mahahaavaa aiheuttavaa helikobakteeria kuin muitakin patogeenisiä ja ruokaa pilaavia bakteereita vastaan.
Muskotista haihtuvasta öljystä on löydetty jopa syöpää estäviä vaikutuksia.
Muskottikukka auttaa ilmavaivoihin, ähkyyn, unettomuuteen ja hengitystieoireisiin.
Lisäksi muskottikukka lisää ruokahalua ja ruoansulatusta sekä taistelee pahanhajuista hengitystä vastaan.
Näin käytät muskottia
Suomalaisessa keittiössä muskotti maustaa suolaiset jouluruoat kuten lanttulaatikon.
Arkena sitä kannattaa huimien terveysvaikutustensa vuoksia kokeilla myös pasta- ja kasvisruokiin sekä patoihin, keittoihin ja peruna- ja munaruokiin.
Makeutta muskotilla saa esimerkiksi hilloihin, pullataikinaan ja omenapiirakkaan.
Normaalissa maustekäytössä muskotti on vaaraton. Kuitenkin jo teelusikallisesta voi aiheutua haittoja. Suurina annoksina muskotilla on huumaavia ominaisuuksia.
Lähde: Huippukuntoon.fi
Lue myös: