Terve.fi

Älylaitteilla voi saada hormonitkin sekaisin

Älylaitteilla voi saada hormonitkin sekaisin
Älypuhelimen tai tablettitietokoneen selaaminen kumarassa asennossa saa varmasti monen niskan jäykistymään. Harva kuitenkaan huomaa ajatella, että asentomme vaikuttaa myös hormonitoimintaamme.
Julkaistu 5.12.2014

Älypuhelimen tai tablettitietokoneen selaaminen kumarassa asennossa saa varmasti monen niskan jäykistymään. Harva kuitenkaan huomaa ajatella, että asentomme vaikuttaa myös hormonitoimintaamme.

Kivikautista suojautumista

Älylaitteita selataan tavallisesti niska kyyryssä, kasvot hyvin lähellä näyttöä.

Kehomme ja elimistömme, joka on muuttunut hyvin vähän evoluution aikana, ymmärtää kyyristyneen asentomme tilaksi, jossa suojaudumme vaaralta.

Tällöin hormonitoimintammekin varautuu oletettuun uhkaan, kertoo sosiaalipsykologi Amy Cuddyn johtama yhdysvaltalaistutkimus.

Kumarasta asennosta nouseminen kannattaa. Testosteronitasot nousevat rangan oikaisemisen jälkeen parissa minuutissa ja stressihormonien taso puolestaan pienenee jopa 25 prosenttia.

Fysioterapeutille niska- ja hartiasärkyjen vuoksi

– Kivut niskassa ja yläselässä ovat niin yleisiä, että voidaan puhua jopa epidemiasta, Selkäliiton asiantuntija, fysioterapeutti Hilkka Virtapohja kertoo Helsingin Sanomille.

On todennäköistä, että niska- ja hartiakivut ovat seurausta älypuhelimien ja tablettitietokoneiden lisääntyvästä käytöstä. Virtapohjan mukaan asian toteaminen ei vaadi suurtakaan asiantuntijuutta.

– Tarvitsee vain seurata ihmisten käytöstä kaduilla ja julkisissa liikennevälineissä. Laitteisiin tuijotetaan kaikkialla.

Yli 80 prosenttia älylaitteiden käyttäjistä kipuilee

Neljä viidestä älylaitteen käyttäjästä kokee käsi- ja niskakipua ja jännittyneisyyttä laitetta käyttäessään, kertoo Virtapohja yhdysvaltalaistutkimuksesta.

Tutkimuksen laskelmien mukaan niskaan kohdistuu syvässä kumarassa keskivertoihmisellä jopa 27 kilogramman paino.

Kiputiloja ei siltikään aina osata yhdistää älylaitteiden käyttöön. Kipuihin totutaan, koska ne ovat niin yleisiä.

Oikaise asento ja vältä vaivat

– Kumaran asennon haitat tiedostamalla auttaa itseään paljon. Älylaitteen käteen ottamisen yhteydessä kannattaakin opetella samalla oikaisemaan itsensä ja vetämään syvään henkeä, Virtapohja neuvoo.

Viestittelyn sijaan kannattaa myös kohdata ihmisiä yhä enemmän kasvokkain. Se vaikuttaa ryhdin lisäksi myönteisesti myös autonomiseen hermostoon.

Selkäliiton ohjeet älylaitteen käyttäjälle:

  • Ojenna ryhti
  • Venyttele rinta- ja kaulalihaksia
  • Pidä puhelinta ylhäällä
  • Käytä ääniviestejä
  • Pidä taukoja
  • Hengitä syvään
  • Kommunikoi kasvokkain
  • Muista nesteytys

Lähteet:

Kommentoi »