Oletko alkanut miettiä, pitäisikö sittenkin olla oikeasti läsnä eikä hiplata älypuhelinta tämän tästä? Jatkuva puhelimen räplääminen häiritsee keskittymistä vallitsevaan hetkeen. Erityisen epäkohteliasta se on esimerkiksi ystävien seurassa. Jos olet alkanut miettiä, että kännykänkäyttösi saa joskus aikaan ikäviä tilanteita – olet läheistesi keskellä poissaoleva, ajat autolla miten sattuu tai räpläät puhelinta jopa vessanpöntöllä – ehkä voit saada vinkkejä hiplaamisen vähentämiseen näistä:
1. Edes hetki erossa
Jätä puhelin kotiin vaikka tunniksi tai pariksi, kun lähdet ulos, vinkataan Daily Mailin jutussa. Jos tämä on liikaa, laita aluksi kännykkä äänettömälle vaikkapa siksi aikaa, kun tapaat ystäviäsi.
Ja muuten, kännykän voi myös panna taskuun, reppuun tai käsilaukkuun, kuten kirjoittaa sosiaalisen median asiantuntija Ryan Vet sivustollaan. Jos vekotin ei ole käden ulottuvilla, tulee ehkä vähemmän kiusausta tarttua siihen.
2. Piippiip! Plop! Wink! Ei näin!
Kytke turhat hälytykset pois kännykästä, opastaa mobiiliaddikti Vet. Hänen mukaansa kaikki muu on turhaa paitsi puhelusta kertovat äänet ja tekstiviestin saapumisesta kertova piippaus.
3.Älä ole Pavlovin koira
Kun kännykkä älähtää, ei ole pakko reagoida välittömästi. Vet huomauttaa, että olemme varsinaisia klassisen ehdollistumisen uhreja, kun puhelimemme vähänkin vinkaisee – vaikka näin ei tarvitse olla.
Ole vahva, kannustetaan WebMD:n jutussa. Edes puheluun ei aina ole pakko vastata.
4. Osta kello
ettei tarvitse koko ajan katsoa aikaa kännykästä, vinkkaa Vet.
5. Päätä, että rauhoitat tietyt tilanteet
Haluatko, että tietyissä tilanteissa olet täysin läsnä etkä koukussa kännykkääsi? Ehkä näitä hetkiä voivat olla esimerkiksi autolla ajaminen, kokoukset tai se, kun olet lasten kanssa, listaa WebMD. Voit myös päättää rauhoittaa puhelimen käytöltä tietyt ajat, esimerkiksi illat. Tämä voi vaatia itsekuria, mutta johtaa myönteisiin huomioihin.
6. Mieti, miltä sinusta tuntuu, kun olet erossa kännykästäsi
neuvoo Daily Mail. Mikä oikein huolestuttaa, jos on erossa puhelimesta ja onko huoleen todellisuudessa syytä? Kuulemma omia tunteita voi kirjoittaa myös muistiin.
WebMD:n jutussa neuvotaan miettimään tilanteita ja tunteita, jotka saavat tarttumaan puhelimeen. Onko ilmassa tylsyyttä, yksinäisyyttä tai ahdistusta? Voisiko jokin muu kuin kännykän hiplaaminen helpottaa näitä?
7. Kerro ystävillesi, että yrität vähentää
Vet sanoo, että voi olla viisasta pyytää läheisiä huomauttamaan, jos kännykänkäyttösi lipsahtaa taas lapasesta.
Lähteet: Daily Mail, Ryanvet.com, WebMD