Treeni ja ravinto

Sokerin vaihtaminen makeutusaineisiin ei auta - voi jopa lisätä ongelmia

Sokeri vs. makeutusaine: Kun makea kuitenkin maistuu, korvataan sokeri usein erilaisilla makeutusaineilla kuten sakariinilla tai aspartaamilla. Koska niistä ei saa energiaa niinkuin sokerista, pitäisi ongelman poistua. Hätkähdyttävä tuore tutkimus väittää kuitenkin, että ongelman poistamisen sijasta ne peräti lisäävät sokeriaineenvaihdunnan pulmia.

2.10.2014 Terve.fi

Runsas sokerin käyttö on yksi syy maailman lihavuusepidemiaan ja diabetekseenkin. WHO:n äskettäisen suosituksen mukaan meidän pitäisi vähentää sokerin saantimme puoleen nykyisestä. Kun makea kuitenkin maistuu, korvataan sokeri usein erilaisilla makeutusaineilla kuten sakariinilla tai aspartaamilla. Koska niistä ei saa energiaa niinkuin sokerista, pitäisi ongelman poistua. Hätkähdyttävä tuore tutkimus väittää kuitenkin, että ongelman poistamisen sijasta ne peräti lisäävät sokeriaineenvaihdunnan pulmia.

Israelilaiset tutkijat syöttivät hiirille yleisesti käytössä olevia makeuttajia ja yllätyksekseen totesivat veren sokeritasojen nousevan jopa enemmän kuin sokeria syöneiden verrokkihiirien. Myös sokeritautia ennakoiva glukoosin sietokyky oli alentunut. Etsiessään selitystä he huomasivat suoliston bakteerivalikoiman muuttuvan makeuttajien syömisestä. Keinomakeutus lisäsi lihavuutta edistäviä bakteerilajeja. Bakteerien vaikutus todistettiin siirtämällä makeuttajia syöneiden hiirten ulostetta muihin hiiriin, jolloin niidenkin sokeritasapaino muuttui.

Entäpä ihmisillä? Tutkijat totesivat samankaltaisia muutoksia suolibakteeristossa ja sokeriarvoissa makeuttajia käyttävillä ihmisillä. Viimeisenä niittinä tehtiin koe, jossa seitsemän henkilöä alkoi syödä sakariinina. Jo neljän päivän jälkeen neljällä heistä näkyi samankaltaisia muutoksia kuin kokeen hiirissä. Siis yli puolella makeuttajat vaikuttivat epäedullisesti, osalla ei.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu suolessa voivan olla lihottavia tai laihduttavia bakteereita. Vaikka makeuttajat eivät imeydy ihmisen suolesta eivätkä tuo energiaa, ne vaikuttavat näemmä suolen bakteereihin ja siten kiertotietä saavat aikaan samanlaisia epätoivottavia seurauksia kuin sokerikin.

Tutkijoiden päätelmä onkin, että monissa juomissa ja muissa sokerittomissa tuotteissa käytettyjä makeuttajia on syytä tarkastella uusin silmin. Uudenlaisia makeita on syytä kehittää tai sitten ihmiskunta on totutettava pois makeanhimon pauloista.

Lähde: Nature 2014

Lue lisää:

Saako lapsesi liikaa sokeria – 7 vinkkiä rajoittaa saantia

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi