Terve.fi

Saako lapsesi liikaa sokeria - 7 vinkkiä rajoittaa saantia

Lue, kuinka monta sokeripalaa lasten päivittäin nauttimat elintarvikkeet voivat sisältää ja opi rajoittamaan sokerin saantia perheessäsi.

Tutkimukset kertovat, että useat lapset syövät nykyään liikaa sokeria suosituksiin nähden. Sokeria saadaan muun muassa mehuista, jogurteista, muroista ja makeisista. Liian suuret määrät sokeria vaikuttavat epäedullisesti painoon ja suun terveyteen sekä kasvattavat riskiä kroonisille sairauksille, kuten diabetekselle.

Vaikka lapset luontaisesti pitävät makean mausta, voivat vanhemmat vaikuttaa siihen, kuinka makeaan lapsi totutetaan ja kuinka usein makeaa tarjotaan. Ravitsemussuositusten mukaan lisätyn sokerin määrä tulisi olla korkeintaan 10 % energiansaannista, mikä esimerkiksi 2-vuotiaan lapsen kohdalla tarkoittaa noin 30 grammaa sokeria päivässä. Tämä määrä tulee lähes täyteen jo yhdestä jogurttipurkillisesta.

1. Säästä mehut, virvoitusjuomat ja kaakaot juhlapäiviin!

Tutkimuksen mukaan suomalaislapset saavat ylivoimaisesti eniten sokeria mehujuomista. Sokeriset mehut, sekä erityisesti virvoitusjuomat, lisäävät turhaan lapsen energiansaantia ja ne voivat häiritä näläntunnetta. Lisäksi mehujen ja virvoitusjuomien sisältämät hapot pehmentävät hammaskiillettä. Esimerkiksi lasten pillimehu sisältää sokeria noin 9 sokeripalan (22 g) verran.

Vinkki: Janojuomaksi suositeltavin juoma on vesi ja ruokajuomaksi maito. Mikäli mehua silloin tällöin nautitaan, kannattaa se tehdä aterian tai välipalan yhteydessä, jotta vältytään ylimääräisiltä happohyökkäyksiltä. Mehuista hyvä valinta on laimea sekamehu, jonka vahvuuteen voi itse vaikuttaa. Valikoimista löytyy myös makeutettuja mehuja.

2. Jogurtteja ja vanukkaita kohtuudella

Tavalliset marja- ja hedelmäjogurtit sisältävät yllättävän paljon sokereita, vanukkaista puhumattakaan, joissa sokerin määrä tuplaantuu. Myös lapsille suunnatut värikkäät jogurttipakkaukset sisältävät sokeria enemmän kuin tavalliset jogurtit. Pelkästään tavallisessa jogurttiannoksessa (200g) on sokeria lähes 10 sokeripalan (25 g) verran.

Vinkki: Korvaa sokeroidut jogurtit maustamattomalla jogurtilla tai viilillä ja mausta niitä marjoilla tai hedelmäpaloilla. Mikäli lapsi on tottunut tavallisiin jogurtteihin, voit totuttaa lapsesi maustamattomaan jogurttiin vähitellen, lisäämällä sitä asteittain tavallisen jogurtin sekaan.

3. Vaihda piltit ja valmispuurot omatekoisiin

Niin terveellisiä kuin lastenruokien ajatellaan olevan, ei niidenkään tuoteselosteelta kannata ummistaa silmiä. Mikäli valmispiltit kuuluvat jokapäiväiseen ruokavalioon, voi lapsen saama sokerimäärä nousta korkeaksi. Yhdessä hedelmäsosepurkillisessa voi olla sokeria lähes 6 sokeripalaa (15 g) vastaava määrä. Myös valmispuuroihin on lisätty sokeria runsaasti.

Vinkki: Hedelmä- ja marjasoseita on helppo tehdä itse vaikka sauvasekoittimen avulla. Usein ne ovat niin maukkaita, etteivät edes kaipaa sokerilisää. Valmispuuroja voi hyödyntää esimerkiksi matkoilla ollessa, mutta arkikäytössä tavallinen keitetty puuro on terveellisempi vaihtoehto.

4. Sopikaa karkkipäivä erikseen

Herkutellakin voi, mutta kohtuus kaikessa! Karamelleja, suklaata ja jäätelöä kannattaa tarjota vain erityisinä päivinä, kuten synttäreillä tai kerran viikossa karkkipäivänä. Esimerkiksi pienessä lasten karkkirasiassa on sokeria noin 6 sokeripalan (13 g) verran ja maitosuklaapatukassa (45 g) 9 sokeripalan (22 g) verran sekä lisäksi terveydelle epäedullista kovaa rasvaa.

Vinkki: Muista, että pienelle lapselle riittää hyvin pieni määrä makeisia, lapsen ei tarvitse saada itse päättää valtavasta karkkivalikoimasta haluamaansa makeista, vaan ohjat ovat aikuisten käsissä.

5. Ei leivonnaisia joka päivä

Leivonnaiset kuuluvat juhlapäiviin, ei välipalaksi. Tavallisesta kaurakeksistä saa helposti 9 sokeripalan (22 g) verran sokeria ja runsaasti kovaa rasvaa.

Vinkki: Tarjoa välipalaksi marjoja ja hedelmiä leivonnaisten sijaan. Leivonnaiset kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan valmistaa itse, sillä silloin valmistusaineisiin voi vaikuttaa valitsemalla esimerkiksi rasvaisen maidon sijaan rasvatonta maitoa, voin sijaan juoksevaa kasvimargariinia ja vähentämällä sokerin määrää 2/3 osaan ohjeen mukaisesta määrästä.

6. Valmista marjakeitot itse!

Valmiit keitot maistuvat lapsille yleensä hyvin, sillä ne sisältävät tuhdin annoksen sokeria. Lasillisessa valmista marjakeittoa on sokeria 8 sokeripalaa (20 g) vastaava määrä, joten päivittäiseen käyttöön valmiita keittoja ei välttämättä kannata ottaa.

Vinkki: Suosi itse tehtyjä marja- ja hedelmäkeittoja, sillä niiden sokeripitoisuuteen voit itse vaikuttaa. Usein marjat maistuvat lapsille hyvin myös sellaisenaan ilman sokeriakin.

7. Valitse murot ja myslit tarkkaan

Osa muroista on ravitsevia ja kuitupitoisia, mutta osa taas runsassokerisia ja kuituköyhiä. Valitettavasti usein juuri lapsille suunnatut murot ovat ravintosisällöltään heikkoja. Niissä voi parhaimmillaan olla tuplasti enemmän lisättyä sokeria kuin terveellisimmissä vaihtoehdoissa. Toisin sanoen annoksellinen (30 g) muroja voi sisältää sokeria huikean 6 sokeripalan (13 g) verran.

Vinkki: Lue tuoteselosteet tarkkaan ja vertaile niitä, pelkkä muropaketin kansi ei takaa sen ravitsemuksellisuutta. Vielä parempi vaihtoehto on vaihtaa murot, ainakin silloin tällöin, perinteiseen puuroon.

Lähteet: THL, Fineli - elintarvikkeiden koostumustietopankki, Suomalaiset ravitsemussuositukset

Julkaistu: 27.2.2009
Kommentoi »