Terve.fi

Vyötärölihavuus saattaa olla pahin verenpaineen nostattaja

Vyötärölihavuus saattaa olla pahin verenpaineen nostattaja
Verenpaine ja lihavuus: Liikakilot nostavat verenpainetta, tutkimuksista tiedetään, mutta yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan pahin syyllinen saattaa olla vyötärölle tai tarkemmin sanottuna sisäelinten ympärille kertyvä rasva.
Julkaistu 17.9.2014

Liikakilot nostavat verenpainetta, tutkimuksista tiedetään, mutta yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan pahin syyllinen saattaa olla vyötärölle tai tarkemmin sanottuna sisäelinten ympärille kertyvä rasva.

Havainto on mielenkiintoinen, sillä sisäelinten ympärille kertyvän ns. viskeraalisen rasvan ei ole aiemmin osoitettu olevan erityinen verenpainetaudin riskitekijä, vaikka se on yhdistetty monien muiden sairauksien kehittymiseen. Nyt julkaistut tulokset perustuvat 900 potilaan seitsenvuotiseen seurantaan.

Seurannan aikana korkea verenpaine kehittyi etenkin osallistujille, joiden painoindeksi oli korkea, tutkijat havaitsivat. Tulokset kuitenkin muuttuivat sen jälkeen, kun tutkijat huomioivat mihin kohti kehoa liikakilot olivat kertyneet. Tällöin vain suuri viskeraalisen rasvan määrä liittyi verenpaineen kohoamiseen, tutkijat havaitsivat.

Kaikkein todennäköisimmin verenpainetauti kehittyi osallistujille, joille rasvaa oli kertynyt vatsaontelon taakse ja munuaisten ympärille. Havainto on uusi ja viittaa munuaisten ympärille kertyvän rasvan mahdollisesti lisäävän verenpainetaudin vaaraa.

Tulokset julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä. Joka neljäs osallistuja sairastui verenpainetautiin seurannan aikana.

Lue lisää:

Kommentoi »