Terve.fi

Vaivaavatko kuumat aallot? Vältä kahvin juomista

Vaivaavatko kuumat aallot? Vältä kahvin juomista
Vaihdevuodet: Kuumat aallot ja yöhikoilu. Kofeiini voi pahentaa kuumia aaltoja ja yöhikoilua, joista kärsii arviolta kaksi kolmasosaa vaihdevuosia läpikäyvistä naisista. Lue lisää vaihdevuosista.
Julkaistu 6.8.2014

Uuden tutkimustiedon mukaan kofeiini saattaa pahentaa kuumia aaltoja ja yöhikoilua, joista kärsii arviolta kaksi kolmasosaa vaihdevuosia läpikäyvistä naisista, uutisoi Everydayhealth.com.

Tutkijat ovat kuitenkin havainneet myös, että kofeiinilla on erilainen vaikutus niihin naisiin, jotka ovat siirtymässä vaihdevuosien perimenopaussi-nimiseen vaiheeseen. Näillä naisilla kofeiini saattaa parantaa mielialaa, muistia ja keskittymiskykyä.

Oireet hallittavissa

– Vaihdevuosioireet voivat olla haasteellisia, mutta on olemassa monia tapoja, joilla niitä voi hallita. Yksi tapa saada oireet kuriin on huolehtia siitä, mitä syö, neuvoo tutkija ja tohtori Stephania Faubion Mayo Cliniciltä.

Tämä tarkoittaa yleisesti mausteisen ruoan, kuumien juomien, kofeiinin, alkoholin ja tupakan välttämistä.

Kofeiinin välttäminen, terveen painon ylläpitäminen, aktiivisuus ja meditaatiotekniikoiden hallitseminen voivat myös auttaa vaihdevuosioireiden hallinnassa, Faubion neuvoo.

Lisäksi hän kehottaa pukeutumaan kerroksittain, jotta vaatteita voi tarvittaessa riisua, ja nukkumaan kosteutta ehkäisevissä petivaatteissa.

Vaihdevuodet, eli aika, jolloin kuukautiset loppuvat, alkavat naisilla yleensä 45 ikävuoden jälkeen.

Lue lisää:

Kommentoi »