D-vitamiinilisien nauttiminen ei ehkäise syöpää, väittää tuore tutkimus.
Tutkimustuloksia laidasta laitaan
D-vitamiinin käytöstä saatavat hyödyt ovat nykytiedon valossa osin kyseenalaisia, kertovat tutkijat.
Joidenkin tutkimusten mukaan veren korkea D-vitamiinipitoisuus on yhteydessä madaltuneeseen syöpäriskiin. Toisaalla taas ei ole havaittu D-vitamiinin käytöllä olevan hyötyä syövän ehkäisyssä.
D-vitamiinilla ”ei mitään vaikutusta syöpään”
D-vitamiinilisän käytöllä ei tutkimuksen mukaan ollut vaikutusta syövän kehittymisessä suuntaan taikka toiseen. D-vitamiini ei siis lisää eikä vähennä syöpäriskiä.
Tutkimuksessa käytettiin D3-vitamiinia (kolekalsiferolia), joka on ihmiselle tärkein D-vitamiini. Sitä syntyy UVB-säteilyn vaikutuksesta. Lisäaineettomissa elintarvikkeissa kala on oivallinen D3-vitamiinin lähde, muualla sitä ei juuri olekaan.
Kuusivuotiseen tutkimukseen osallistui yli 50 000 henkilöä, jotka saivat joko D-vitamiinilisän, lumelääkkeen tai eivät kumpaakaan. Peräti 81 prosenttia osallistujista oli naisia ja he olivat iältään 47–97-vuotiaita.
D-vitamiini laskee kuolleisuutta
On D-vitamiinista kuitenkin hyötyäkin.
D3-vitamiinia käyttö vähensi syöpään liittyvää kuolleisuutta, ja D-vitamiinin käyttö puolestaan vähensi kuolleisuutta yleensä. Tuloksia verrattiin kontrolliryhmiin, jotka eivät saaneet lainkaan hoitoa tai saivat lumelääkettä.
D3-vitamiini- ja kalsiumlisiä nauttivilla esiintyi virtsakiviä muita useammin. Tutkijat eivät osanneet sanoa, johtuuko vaikutus jommastakummasta lisäravinteesta, näiden yhteisvaikutuksesta tai kenties jostain muusta seikasta.
- Aiheesta lisää: D-vitamiini voi auttaa elämään pitempään
Lähteet:
Lue myös: