Sairaudet

Torkku vai nopea herätys? Ei kumpikaan! Aamun 5 virhettä

Joku vetelehtii sängyssä viime tippaan asti, toinen taas säntää sängystä vauhdilla ylös. Kumpikaan ei kuitenkaan ole terveyden kannalta viisasta. Huffington Post listasi virheet, joita ihmiset tavallisesti tekevät heti aamulla.

17.6.2014 Terve.fi

Joku vetelehtii sängyssä viime tippaan asti, toinen taas säntää sängystä vauhdilla ylös. Kumpikaan ei kuitenkaan ole terveyden kannalta viisasta. Huffington Post listasi virheet, joita ihmiset tavallisesti tekevät heti aamulla.

Ensimmäinen virhe: Hyppäät sängystä liian nopeasti

Saat vihdoinkin luvan kanssa ottaa rennosti, vaikka kumppani saattaisi vieressä maanitella nousemaan sängystä nopeammin. Näin lupaavat alan asiantuntijat.

– Liian nopea sängystä nousu voi saada lihakset kouristelemaan ja johtaa ikäviin alaselän kipuihin, jopa välilevyn pullistumaan, tutkija ja kiropraktikko Robert Oexman kertoo.

– Veri syöksyy sängystä noustessa suoraan jalkoihin, mikä voi aiheuttaa huimausta, kirurgi Alan Hilibrand puolestaan toteaa.

Asiantuntijat kannustavat rohkeasti hengähtämään ennen ylös nousemista. Oexman kehottaa halaamaan jalkoja rintaa vasten ensin yksitellen ja sitten yhdessä. Näin lihakset lämpenevät ja veri virtaa tasaisesti ympäri vartaloa. Pysyt tolkuissasi ja hyvinvoivana.

Toinen virhe: Pidät ikkunaverhot kiinni asunnossa puuhaillessasi

Pimennysverhojen ja sälekaihtimien on tarkoitus tehdä huoneesta pimeä, jotta siellä olisi mukava ja helppo nukahtaa. Herätessä kroppa kuitenkin kaipaa auringon valoa, jotta sisäinen kello pääsee tikittämään oikeaan tahtiin.

Kesä-Suomessa pimentäminen ja unen saaminen ylipäätään taitaa kuitenkin olla se suurempi ongelma.

Tästä huolimatta, avaa verhot niin pian kuin suinkin ja anna valon tulvia sisään.

Mikä parasta, aamuauringon säteet voivat auttaa myös painonhallinnassa, todetaan yhdysvaltalaistutkimuksessa.

Kolmas virhe: Säästät mukavuudet myöhempään

Monet työskentelevät tai opiskelevat ahkerasti päivän mittaan ja ottavat aikaa itselleen ensimmäisen kerran ehkä lounastauolla tai pahimmillaan vasta ahkeroinnin päätteeksi. Minnesotan yliopiston tutkimuksen mukaan päivästä tulee huomattavasti parempi, jos aamun alkajaisiksi tekee jotain mielekästä.

Nauti siis surutta vaikka latte tai soita ystävälle ennen arjen töiden aloittamista. Päivästä tulee taatusti mukavampi.

Neljäs virhe: Hakkaat torkkua kuin viimeistä päivää

Torkkumatematiikan aakkoset ovat hallussa: napin painallus tarkoittaa kymmentä minuuttia lisää unta. Moinen ajatus lisäunesta tuntuu mukavalta.

Unitutkijat ovat eri mieltä. Torkahtelu ja heräily saa kropan rytmin sekaisin ja nukahtaminen illalla on vaikeampaa. Tämä aiheuttaa ajan mittaan paljon hallaa.

Yritä ihmeessä herätä heti ensimmäiseen kellon pirahdukseen. Jos lisäunet houkuttelevat, aseta herätys suosiolla jo illalla vähän myöhäisemmäksi. Muista kuitenkin herätä heti, ettet huomaa olevasi myöhässä.

Viides virhe: Jätät aamupalan väliin ja suuntaat treenaamaan

Treenaaminen aamutuimaan ei itsessään ole suuri synti, pikemminkin päinvastoin. Ongelmana on ainoastaan se, että aamuvirkut urheilijat tapaavat jättää aamiaisen väliin treeneihin kiitäessään.

Kroppa on tästä suruissaan, sillä se on paastonnut koko yön. Aineenvaihdunta hiipuu säästötilaan eikä energiakaan riitä kunnon harjoitukseen.

Yritä siis syödä ainakin jotain. Jos et jaksa ahtaa napaasi kiloittain aamupuroa, nappaa matkaan vaikkapa kevyt jogurtti tai hedelmä. Ne on helppo syödä aamutohinoissakin.

Lähteet:

Huffington Post

Plosone.org

The British Psycological Society

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi