Hedelmät ja kasvikset vähentävät aivohalvauksia joka maassa
Julkaistu 23.5.2014
Tulosten perusteella aivohalvausriski pienenee noin 30 prosenttia jokaista 200 gramman päivittäistä hedelmäannosta kohden ja 11 prosenttia samasta määrästä kasviksia. Jos suurin osa ihmiskunnasta voisi syödä noin 600 grammaa kasviksia tai hedelmiä päivittäin, jopa viidennes aivoinfarkteista jäisi kehittymättä, tutkijat arvioivat.
Erityisen suuri vaikutus havaittaisiin köyhissä ja keskituloisissa maissa ja etenkin Kiinassa, missä aivohalvaukseen kuolee vuosittain lähes 2 miljoonaa ihmistä.
Tutkimuksessa yhdistettiin 19 vuoden aikana tehtyjen 20 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat lähes 800 000 miehen ja naisen terveystiedoista. Heistä 18 000 oli sairastunut aivohalvaukseen.
Tulokset julkaistiin Stroke-lehdessä.
Lähde: Stroke 2014
Lue lisää: