Terve.fi

Aivohalvaus uhkaa elämäänsä tyytymättömiä

Aivohalvaus uhkaa elämäänsä tyytymättömiä
Elämäänsä tyytymättömät, alakuloiset ja stressaantuneet yli kuusikymppiset ovat selvästi muita alttiimpia sairastumaan aivohalvaukseen, tutkimus osoittaa. He myös menehtyvät aivohalvaukseen todennäköisemmin kuin olonsa paremmaksi kokevat.
Julkaistu 17.12.2012

Tutkimuksen tulokset perustuvat 2 600 yli 65-vuotiaan kymmenvuotiseen seurantaan, jonka aikana 450 osallistujaa sairastui aivohalvaukseen ja 150 menehtyi aivohalvaukseen.

Tulosten perusteella suurimmassa sairastumisvaarassa olivat osallistujat, jotka tutkimuksen alussa olivat stressaantuneita, neuroottisia, tyytymättömiä elämäänsä ja kärsivät masennusoireista. Kun heitä verrattiin olonsa parhaaksi kokeneisiin, heidän sairastumisriskinsä oli puolitoistakertainen ja riski kuolla aivohalvaukseen peräti kolminkertainen. Tarkemmissa analyyseissa yhteys rajoittui vain verenvuodosta johtuviin aivohalvauksiin.

Stressin ja negatiivisten tunteiden lisäksi myös monet muut psyykkiset tekijät altistavat aivohalvauksille, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Esimerkiksi kilpailuhenkiset, aggressiiviset ja helposti tulistuvat sairastuvat selvästi todennäköisemmin kuin tasaisemmat luonteet. Yhteyksiä on selitetty muun muassa sydänriskitekijöillä, tulehduksella sekä elintavoilla, mitkä voivat vaikuttaa aivohalvausriskiin sekä psyykkiseen hyvinvointiin.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Lähde: Stroke 2012

Kommentoi »