Kauneus

Vyöruusu iskee jo valmiiksi sairaisiin

16.5.2014 Terve.fi

British Medical Journalissa julkaistut tulokset osoittavat vyöruusun yleisemmäksi potilailla, jotka sairastavat nivelreumaa, ärtyvän suolen oireyhtymää, keuhkoahtaumatautia, astmaa, munuaistautia, nuoruustyypin diabetesta tai masennusta.

Nämä kaikki sairaudet tai niiden hoitoon käytettävät lääkkeet saattavat eri mekanismeilla heikentää immuunipuolustusta, mikä tutkijoiden mukaan todennäköisesti selittää, miksi niitä sairastavat ovat alttiita vyöruusulle. Tähän viittaa myös se, että kaikista alttiimpia vyöruusulle ovat imukudossyöpää tai pahanlaatuista luuydinsyöpää sairastavat, joiden immuunipuolustus on vakavasti heikentynyt.

Vyöruusua voidaan ehkäistä rokotteella, mutta sen käyttö on rajattu yli 50-vuotiaisiin eikä sitä voida antaa potilaille, joiden immuunipuolustus on alentunut. Tulokset viittaavatkin siihen, ettei nykyinen rokote välttämättä onnistu suojaamaan niitä, jotka kipeimmin suojaa tarvitsisivat.

Vyöruusu on kivulias infektio, joka aiheuttaa rakkulaisen ja kosketusherkän ihottuman. Vyöruusu johtuu vesirokkoviruksesta, joka jää piileksimään selkäytimen läheisiin hermojuuriin vesirokon jälkeen. Vyöruusun voi saada kuka tahansa vesirokon sairastanut, mutta se yleistyy iän myötä.

Tutkimuksessa 145 000 vyöruusupotilasta verrattiin 550 000 terveeseen samanikäiseen.

Lähde: BMJ 2014

Lue lisää:

Vyöruusu on sukuvika

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi