Terve.fi

Älypuhelimet varastavat vanhempien huomion lapselta

Älypuhelimet varastavat vanhempien huomion lapselta
Julkaistu 14.3.2014

Tutkijat tarkkailivat yli 50 ulkona syövää perhettä ja havaitsivat, että merkittävä määrä aikuisista uppoutui ruokailun aikana älypuhelimeensa. Epäselvää on, onko vanhempien älypuhelinten käytöllä lopulta vaikutusta lapsen kehitykselle. Ei myöskään tiedetä, onko vaikutus negatiivinen, positiivinen vai neutraali, tutkijat huomauttavat.

Lasten käytökseen perehtyneen yhdysvaltalaistohtori Rahil Briggsin mukaan yksi perusasia, johon vanhempien älypuhelimiin syventyminen voi vaikuttaa, on lasten sanavarasto. Briggs ei osallistunut tutkimukseen.

– Yksi merkittävin vaikute lapsen sanavarastoon on lapsen kanssa käydyt keskustelut. Päivällisaika on tärkeä hetki näille keskusteluille, ja jos sen viettää syventyneenä puhelimeensa, mahdollisuus on menetetty, hän kommentoi.

Briggsin mukaan myös lapsen sosiaaliset, emotionaaliset ja keskustelulliset taidot voivat kärsiä, jos vanhemmat viettävät liikaa aikaa puhelimensa tai jonkun muun median parissa.

– Huolestuttavinta ovat ne lapset, jotka vaikuttivat hyväksyvän tämän huomion puutteen vanhemmiltaan. Näytti siltä, että he olivat luovuttaneet, Briggs sanoo.Moni täysin puhelimensa pauloissa

Pediatricsissa julkaistua tutkimusta varten tutkijat kävivät bostonilaisissa pikaruokaloissa ja tarkkailivat ryhmiä, joihin kuului ainakin yksi aikuinen sekä vähintään yksi lapsi, joka näytti 10-vuotiasta nuoremmalta. Tutkijat tekivät yksityiskohtaisia muistiinpanoja siitä, miten huoltajat – mitä todennäköisimmin vanhemmat, isovanhemmat ja lapsenvahdit – käyttivät älypuhelimiaan ja kuinka lapset reagoivat siihen.

Tutkijat suorittivat 55 tarkkailua edellisen kesän aikana. 40 huoltajaa otti puhelimensa esiin jossakin vaiheessa ateriaa. Muutama piti puhelimen pöydällä, mutta ei käyttänyt sitä. Toinen pieni ryhmä piti puhelimen kädessään tehdessään muita asioita.

16 huoltajaa vaikutti olevan täysin älypuhelimiensa pauloissa. He käyttivät niitä jatkuvasti – he jopa söivät ja puhuivat samalla, kun katsoivat puhelintaan. Useimmissa tapauksissa näytti siltä, että huoltajat käyttivät puhelintensa näppäimistöä tai selasivat jotakin puhelimellaan sen sijaan, että olisivat soittaneet puheluita.

9 huoltajaa käytti puhelintaan ajoittain ja laittoi sen sitten pois. Tutkijoiden mukaan nämä huoltajat vaikuttivat löytäneen tasapainon puhelimen käytön ja lasten huomioinnin välillä.

Lapset eivät juuri välitä

Aikuisten käyttäessä puhelinta jotkut kouluikäiset lapset söivät, puhuivat toiselle lapselle tai leikkivät aterian mukana tulleella lelulla. He eivät vaikuttaneet huolestuneilta siitä, että huoltaja oli uppoutunut puhelimeensa, varsinkaan silloin, jos kyse oli vain lyhyestä ajasta.

Jos huoltajat olivat täysin syventyneitä puhelimeensa, jotkut lapset vaikuttivat vain hyväksyvän sen. Jotkut lapset alkoivat kuitenkin vaatia huoltajansa huomiota. Jotkut näistä huoltajista jättivät lapsen käytöksen hetkeksi huomiotta ja sen jälkeen toruivat heitä, joskus nostamatta katsettaan puhelimesta.

Asiantuntijoiden mukaan tutkimus pitäisi ottaa vakavasti, sillä lapset tarvitsevat tietyn määrän huomiota päivässä ja parasta olisi antaa se huomio positiivisella tavalla. Heidän mielestään älypuhelimet eivät kuitenkaan ole täysin tuomittavia laitteita, sillä lasten kanssa voi tutustua erilaisiin sovelluksiin ja peleihin ja viettää näin heidän kanssaan yhteistä aikaa.

– Älypuhelimet ovat nykyään olennainen osa arkielämää. Siksi meidän on laadittava suosituksia, miten niitä käytettäisiin mahdollisimman järkevällä ja terveellä tavalla. On tärkeää, että vanhemmat osaavat myös luopua puhelimestaan ja keskittyä täysin lapsiinsa.

Lähde: Pediatrics

Lue myös:

Kommentoi »