Hyvinvointi

Elohiiri nakertaa silmäkulmaa

Elohiiri viihtyy yleisimmin silmäluomessa tai silmän ulkonurkassa. Elohiiri voi esiintyä myös seuraavissa: nenä, reisi ja käsivarsi. Lue lisää elohiirestä.

Teksti Sirpa Norri
13.12.2013 Terve.fi

Naapurin nikuttava silmäluomi ei aina merkitse tuttavuuteen kutsuvaa silmäniskua, vaan syynä voi olla elohiiri. Tällainen lihassyiden tahaton nykiminen etenkin kasvolihaksissa on terveilläkin ihmisillä tavallinen vaiva. Jos elohiiri kiusaa yhtäjaksoisesti pitkiä aikoja, syy kannattaa käydä tarkistuttamassa lääkärillä.

Eri puolilla lihaksia kulkee kaiken aikaa heikkoja hermosykäyksiä. Toisinaan nämä impulssit voimistuvat niin paljon, että lihaksissa näkyy päällekin päin pientä nikutusta. Kasvojen seutuvilla nykytys tunnetaan elohiirenä eli myokymiana. Raajojen tahaton nykiminen on myokloniaa ja sekin on melko yleistä esimerkiksi juuri ennen uneen vaipumista.

Elohiiri viihtyy yleisimmin silmäluomessa tai silmän ulkonurkassa. Toisinaan nikutus saattaa kuitenkin levitä myös nenänpieleen tai suun seutuun. Joskus se kutittaa käsivartta ja reittäkin.

- Toiset ihmiset ovat muita herkempiä elohiirelle. Se kiusaa helposti etenkin väsymystiloissa tai krapulassa, jolloin lihaksistossa on yliaktiivisuutta, neurologian erikoislääkäri Mikael Ojala Helsingin Lääkärikeskuksesta kertoo.

Kasvojen lihaksia kiusaavan elohiiren alkuperää ei tunneta. Samoin kuin puutumisessa, oireiden takana voi olla hermoradasta, lihaksesta tai aivoista johtuva reaktio. Lihas- ja hermoratasairauksia selvittävillä sähkötutkimuksilla, kuten ENMG:lläkään ei ole saatu selvyyttä elohiireen.

Näytön tuijottaminen voi herättää hiiren

- Elohiirellä ei ole tautiopillista merkitystä ja siksi siitä on myös kirjoitettu vähän alan kirjallisuudessa, Mikael Ojala kertoo ja puhuu elohiirestä lähinnä ilmiönä, johon jokainen on joskus tutustunut. Elohiiren kiusallisuutta neurologikaan ei toki kiellä.

- Erheellinen on kuitenkin käsitys, että silmänurkassa kutittava elohiiri olisi merkki alkavasta silmäsairaudesta. Väärä on myös uskomus, että se pitkään jatkuessaan nakertaisi näkökykyä. Pitkäaikainen lukeminen tai näyttöpäätteen tuijottaminen samoin kuin mikä tahansa silmän seutua rasittava työ saattaa kuitenkin houkuttaa elohiiren ilmaantumista.

Jokainen haluaisi saada päiväkausia silmänurkkaa nykivän elohiiren loukkuun. Hiirijahdissa ei kuitenkaan tarvita yleensä lääkäriä. Paras keino on pyrkiä unohtamaan nikutus, sillä mitä enemmän sitä ajattelee, sitä todennäköisemmin hermosto herkistyy. Itsepäinenkin elohiiri häviää yleensä itsestään muutamassa viikossa.

- Jos elohiiri kiusaa yhtäjaksoisesti useita viikkoja, silloin kannattaa käydä näyttämässä sitä lääkärille, Mikael Ojala neuvoo. Tällöin on lähinnä suljettava pois muiden sairauksien olemassaolo.

Botuliini rauhoittaa tahattomat tic-liikkeet

Elohiiren nykiminen on aina jaksoittaista. Samantyyppinen, mutta pysyvämpi lihassupistus on saanut lääketieteessä nimen tic. Se esiintyy yleensä kasvoilla, kaulalla tai ylävartalolla. Oireet näkyvät silmien räpyttelynä, suupielen nykimisenä tai olan kohoamisena. Oireet ovat tahattomia, eikä niiden tuloa voi estää. Tic-oireidenkaan taustaa ei varmasti tunnetta, mutta niiden uskotaan liittyvän usein jännittämiseen.

Varsin yleisiä tic-oireet ovat lapsilla, etenkin alle kymmenvuotiailla pojilla. Ne toistuvat samanlaisina joskus viikkoja, jopa useita kuukausia. Oireet jäävät harvoin pysyviksi ja ne paranevat itsestään esimerkiksi stressitekijöiden hellittäessä.

Toisinaan oireita joudutaan taltuttamaan rauhoittavilla lääkkeillä tai psykoterapialla. Niitä voidaan hoitaa myös pienellä annoksella botuliinia, joka on lihasta lamaavaa hermomyrkkyä. Se pistetään suoraan nykivään lihakseen. Samaista ainetta käytetään myös kaulan lihaksissa pään pakkoliikkeiden taltuttamiseen.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi