Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 12916

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta
Julkaistu 10.9.2001

Kysymys:

Olen 37 -vuotias nainen. Minua on vaivannut elohiiri toisen silmän yläluomessa aivan ripsien tyvessä vaihtelevasti jo noin kolmen kuukauden ajan. Pariin otteeseen elohiiri on tänä aikana ollut poissa parikin viikkoa yhteen menoon, mutta palannut taas.

Nykinä ei ole jatkuvaa, vaan liittyy mielestäni jotenkin silmän liikkeisiin tai ainakin katseen siirtäminen tai muu silmien liikuttaminen ja räpäyttäminen saa aikaan lyhyen aikaa kestävän nykinän. Väliin nykäys tuntuu vain kerran kuin ripset olisivat “tarttuneet” johonkin ja välillä tulee tiheä sarja nykinöitä. Vaiva on todella ärsyttävä, varsinkin kun joudun työssäni lukemaan ja kirjoittamaan paljon, jolloin se ärsyttää erityisesti. Nykinä ei ole niin voimakasta, että ulkopuolinen sen huomaisi.Usein nykinä on voimakkaampaa päivällä ja rauhoittuu sitten illaksi. Muutoinkin nykinän voimakkuus ja esiintymistiheys vaihtelee päivittäin.

Olen ruvennut jo huolestumaan jostain vakavammasta sairaudesta, kun luin, että elohiiri voi olla oire esim. aivokasvaimesta tms. Onko näin ?

Muita oireita minulla ei ole ollut. Kävin vaivan kestettyä muutaman viikon silmälääkärissä, jossa mitään erityistä ei todettu. Minulla on silmälasit, jotka tällä hetkellä ovat olleet jonkin verran alikorjatut (olen aika voimakkaasti kaukonäköinen). Voiko elohiiri liittyä niskalihasten jännitykseen, josta ole kärsinyt jo vuosia?

Kysymykseni on siis, tulisiko minun hakeutua joihin tarkempiin tutkimuksiin ja jos, niin mihin? Onko elohiiren poissaamiseksi mitään keinoa vai voiko se jäädä pysyväksi vaivaksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Toisen silmän elohiiri on varsin yleinen ja vaaraton oire. Suurin haitta on sosiaalinen, joskin luomen reippaampi nykinä voi haitata jo sinälläänkin. Usein tästä tic-oireeksi kutsutusta ilmiöstä koituu huolta silloin kun maallikko lähtee hakemaan tietoa esim. Internetistä. Tällöin hän saattaa törmätä vakaviakin tauteja esittelevään informaatioon. Kuitenkin aikuisiällä alkava tic ei juuri koskaan liity vakaviin sairauksiin. Tic-oiretta voidaan lääkitä, mutta vaste ei aina ole hyvä, ja käytettyistä lääkkeistä monet ovat psyykenlääkkeitä, jotka eivät puolestaan aina ole sivuvaikutuksettomia (esim. haloperidoli). Asianosaisen täytyy tällaisessa tilanteessa punnita hyödyt ja haitat. Muina ehdotuksina tunnetaan kehoitus stressin vähentämiseen (varsin stressaava ehdotus). Vasta jos tic kestää yli vuoden – mikä on harvinaista – puhutaan oireen kroonistumisesta ja lääkehoidosta keskusteleminen saattaa tulla ajankohtaiseksi. Mikäli elohiireenne ei liity mitään muita kohtauksettaisia tai muulla tapaa huolestuttavia oireita, jäisin vain seuraamaan asiaa.

terveisin

Hannu Laaksovirta neurologi

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.