Hannu Laaksovirta
neurologian erikoislääkäri

Kysymys:
Olen 33-vuotias normaalipainoinen kolmen alle kouluikäisen lapsen äiti. Sairastan lievää astmaa, lääkitys Beclomet 200mg x 2/vrk. Lisäksi 24 h holterissa todettu noin 1000 kammioperäistä lisälyöntiä/vrk. Samassa tutkimuksessa todettiin aavistuksen korkea lepopulssi (noin 80-90/min). Rytmihäiriöihin otan satunnaisesti beetasalpajaa (Seloken Zoc tai propral), mutta en ole viime aikoina niitä tarvinnut. Muuna lääkityksenä minulla on univaikeuksiin satunnaisesti Imovane 7,5 mg (0,5 tbl) tai Tolvon 10mg 1 tabl. Kysyisin sinänsä pienistä oireista, jotka ovat huolestuttaneet minua viime aikoina. Vuodenvaihteessa alkoivat omituiset silmätuntemukset oikeassa silmässä: väsymisen ja sumeuden tunnetta, lieviä kohdistusongelmia. Silmäluomea joutui sormella “napsuttelemaan”, että sai katseen kirkkaaksi. Tähän väliin todettakoon, että minulla on lievä likinäkö, mutta laseja käytän vain satunnaisesti. Samantyyppisiä silmäoireita minulla oli hetkellisesti myös viime syksynä. Näiden silmäoireiden jälkeen/osittain samanaikaisesti oli parin viikon ajan puutumisen tunnetta erityisesti oikean puolen lapaluun ympäristössä. Lisäksi eri puolella kehoa esiintyi kihelmöintituntemuksia. Nämä oireet kestivät alkuvuodesta ehkä noin kuukauden verran. Nyt minua on noin kuukauden vaivannut elohiiri vasemmassa silmässä, silmä on nykinyt päivittäin paikkaa ja intensiteettiä vaihdellen. Lisäksi erityisesti nukkumaan mennessä oikeassa kyljessä esiintyy lihasnykäyksiä, jotka tulevat noin puolen minuutin sarjoissa. Näitä sarjoja voi tulla useampia illan aikana. Lisäksi tulee satunnaisesti yksittäisiä lihasnykäyksiä siellä täällä. Elohiiri minulla on ollut kerran aikaisemminkin viime syksynä samaisessa silmässä ja kyljessä, menivät silloin kuitenkin nopeammin ohi. Olen syönyt muutaman viikon Magnex 350 mg tabletin, Kalcipos-D mite tabletin ja Neurovitan tabletin päästäkseni näistä nykinöistä. Suurempaa apua en niistä koe saaneeni. Fyysinen suorituskykyni on mielestäni ihan kohtuullinen, pystyn kävelemään helposti useamman kilometrin hyvävauhtisia lenkkejä ja nostelemaan lapsia. Olen viime aikoina ollut jonkin verran ahdistunut ja stressaantunut sekä kärsinyt univaikeuksista. Osittain ahdistus johtuu näistä oireista, kun pelkään niiden olevan merkkejä jostain vakavasta sairaudesta kuten ALS tai MS. Tarkkailen ruumiini tuntemuksia turhan tiiviisti ja rekisteröin kaiken normaalista poikkeavan. Nyt kysyisin, ovatko kuvailemani oireet mielestäsi vaarattomia vai pitäisikö niitä tutkia tarkemmin.
Vastaus:
Tämä on usein esitetty kysymys, joka nousee esiin silloin, kun maallikko yhdistää lihasnykäykset esim. ALS-taudin mahdollisuuteen. Silmien seudussa esiintyvät elohiiret eivät ole tyypillisesti ALSin ensioireita. Myöskin muualla esiintyvät vastaavat oireet ovat yksin – ilman lihasheikkoutta – esiintyessään vaaraton oire. Kaikenlainen stressi, valvominen, kahvi, univelka yms. joka pistää elimistöön “kierroksia” on omiaan lisäämään tällaisia elohiiriä ja myöskin isompia lihasnykinöitä.
Halussa selvittää asiaa ei ole mitään moitittavaa – päinvastoin: mikäli asia kaihertaa mieltä, ruokkii se samalla itseään. Varmin tapa poissulkea ALSia on mennä lihas-hermojohtumisnopeustutkimukseen (ENMG), mihin riittää yleislääkärinkin lähete kysymyksenasettelulla “motoneuronitaudin poissulku”. MS-tautia ei tällä voi poissulkea, mutta oireenne eivät ole sillekään mitenkään tyypillisiä. Magnesiumia kokeilisin vielä. Tehokkaampi hoito on klonatsepaami (kauppanimi Rivatril), mutta aine on diatsepaamin sukulainen, eikä sitä voi suositella pitkäaikaiseen käyttöön.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.