Sairaudet

Seitsemän yksinkertaista keinoa torjua ikäviä tulehduksia

Tulehdus on elimistön tapa reagoida kudosvaurioon. Ilman tulehdusta vauriot eivät paranisi ja infektiot olisivat kuolemanvaarallisia. Tulehduksessa paikalle tulee elimistön puolustuksesta ja paranemisesta vastaavia soluja ja aineita.

4.12.2013 Terve.fi

Toisaalta tulehdukseen liittyy vaaratekijöitäkin. Tulehduksella ei aina tarkoiteta näkyvää, punoittavaa ja turvonnutta kudosvauriota, vaan tulehdusprosessia esiintyy myös eräiden sairauksien yhteydessä. Esimerkiksi krooninen hiljainen tulehdus on mukana kaikissa ateroskleroosin vaiheissa, toisin sanoen prosessissa, jossa kolesterolia kertyy verisuonten seinämiin muodostamaan tukkeumia. Tulehdus siis tekee pohjan sydänkohtauksille, aivohalvauksille, ääreisverenkiertosairauksille ja jopa verenkiertohäiriöistä johtuvalle dementialle.

Tulehdusta ei synny itsestään, vaan se on kehomme vaste nykyajan ulkopuolisille ärsykkeille, kuten tupakoinnille, liikunnan puutteelle, rasvaiselle ja kaloripitoiselle ruokavaliolle sekä valmisruoille.

Lääketeollisuus kiivaasti tutkii lääkkeitä, joilla olisi tehoa tulehduksiin. Mutta turha odottaa vielä, sillä tie on pitkä, hinta kova ja todennäköisesti lääkkeillä tulee olemaan haittavaikutuksiakin. Sen sijaan voit käyttää hyväksesi yksinkertaisia työkaluja, jotka torjuvat tulehdusta. Tupakoinnin lopettamisen, liikunnan lisäämisen, ylipainon pudottamisen ja hampaittesi hyvinvoinnin lisäksi seuraavassa neuvoja oikeanlaiseen ruokavalioon.

Yksinkertaiset muutokset

Se, mitä syöt, voi luoda pohjan tulehduksille. Pienillä muutoksilla – ilman erikoisruokavalioon ryhtymistä – voit tehdä paljon. Tässä muutama ehdotus:

  • Vaihda öljyt! Tyydyttyneiden rasvojen eli kovien rasvojen ja/tai transrasvojen runsas nauttiminen yhdistetään korkeampaan tulehdusriskiin. Vaihda ne oliiviöljyyn tai muihin monityydyttymättömiin rasvoihin, esimerkiksi omega-3-rasvoihin, joita saat runsaasti kalasta.
  • Älä valitse helpointa. Pitkälle jalostettu ruoka ei aina ole terveellisin vaihtoehto. Vaaleasta leivästä, vaaleasta riisistä, ranskalaisista perunoista ja tuhdisti sokeroiduista juomista verensokeri nousee korkealle ja tulehduksen välittäjäaineiden, sytokiinien, määrä kasvaa. Valitsemalla ruokavalioon kokojyväleipää ja muita kokojyvätuotteita sekä tummaa riisiä voidaan tasata verensokerin liiallista nousua aterian jälkeen ja hillitä tulehdussytokiinien muodostumista.
  • Väriä ruokaympyrään. Mitä enemmän hedelmiä ja vihanneksia syöt sitä pienempi on tulehduskuorma. Miksikö? Ne sisältävät satoja, jopa tuhansia, ainesosia jotka tuhoavat tulehdusta kiihdyttäviä vapaita radikaaleja. Lisäksi jotkut ainesosista toimivat suoraan tulehduksen vastaisina tekijöinä.
  • Pähkinöitä kehiin! Maukas keino vaimentaa tulehduksia on lisätä saksanpähkinöitä, maapähkinöitä, manteleita ja muita pähkinöitä sekä siemeniä välipaloihisi ja aterioihisi.
  • Sallittu suklaa. Tutkimusten mukaan kaakao ja tumma suklaa alentavat tulehduksessa tarvittavien signaalimolekyylien tuotantoa elimistössä. Haaste on, miten nauttia suklaata ilman liikaa sokeria ja rasvaa.
  • Alkoholia kohtuuden rajoissa. Annos päivässä näyttää alentavan C-reaktiivisen proteiinin (CRP) määrää, jonka määrä tulehdustilojen yhteydessä nousee. Liika alkoholi taas vaikuttaa päinvastaisesti. Yhdellä annoksella tarkoitetaan esimerkiksi 12 cl viiniä tai pullollista keskiolutta.
  • Mausteilla maukkautta. Yrteillä ja mausteilla, kuten kurkumalla, inkiväärillä, valkosipulilla, basilikalla, pippurilla ja monilla muilla on anti-inflammatorista vaikutusta.

Lähteet: http://www.health.harvard.edu/

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt