Terve.fi

Joskus potilas vaatii vaatimalla tiettyä reseptiä

Joskus potilas vaatii vaatimalla tiettyä reseptiä
On olemassa myös heitä, jotka ovat itse diagnosoineet itsensä tai lapsensa ja kenties väärien tietojen tai pelkojen perusteella vaativat itselleen tai lapselleen tiettyä lääkettä.
Julkaistu: 20.9.2013

Kyllä, olen taipunut joskus.

Tämän tunnustuksen tekee yhdysvaltalaislääkäri Rebecca Fox kirjoittaessaan “reseptinvaatijoista” blogissaan Physicians Practice -sivustolla. Hän myöntää ajoittain taipuneensa potilaan vaatimukseen kirjoittaa tietynlainen lääkemääräys, vaikkei tämä ole tuntunut hyvältä lääketieteellisten todisteiden pohjalta.

Fox pelkää, että reseptinvaatijat tulevat vain lisääntymään. Hän näkee taustalla netin vaikutuksen ja mainonnan.

Tekstistä huomaa, ettei Yhdysvalloissa rajoiteta reseptilääkkeiden mainontaa samoin kuin Suomessa. Siellä potilas saattaa tulla vastaanotolle vaatimaan lääkettä, jota on nähnyt mainostettavan lehdissä tai televisiossa. Suomessa reseptilääkkeitä ei saa mainostaa suoraan kuluttajille.

Foxilta on koetettu vaatia esimerkiksi kuukauden doksisykliinikuuria lapselle, koska vanhemmat ovat huomanneet muksun vaatteissa punkiksi epäillyn otuksen tai poistaneet tämän ihosta punkiksi epäillyn otuksen. Punkkien levittämä borrelioosi pelottaa.

Huumeiden etsijät eivät ainoita vaatijoita

Lääkärit ovat aina valppaina siltä varalta, että joku potilas voi tulla vastaanotolle hakeakseen jotain muuta kuin terveydenhuoltoa, kirjoittaa Zox.

Etenkin huumelääkkeitä metsästävät reseptishoppailijat ovat monelle lääkärille tuttuja – mutta tässä ei ole Foxin mukaan reseptinvaatijoiden koko kuva. On olemassa myös heitä, jotka ovat itse diagnosoineet itsensä tai lapsensa ja kenties väärien tietojen tai pelkojen perusteella vaativat itselleen tai lapselleen tiettyä lääkettä.

Lähteet: Physicians Practice, Lääketeollisuuden eettiset ohjeet 2013

Kommentoi »