Terve.fi

Punkin pureman hoito

Punkin pureman hoito
Punkin pureman aiheuttaessa oireita hoidetaan sitä antibiooteilla. Punkin pureman turvotukseen voi käyttää kipulääkkkeitä ja kylmä käärettä.
Julkaistu: 27.4.2018
Pelkkä punkin pisto tai epäily siitä ilman erythmean migransia eli usein pistokohdasta rengasmaisesti leviävä punoitusta iholla tai muuta selvää viitettä Lymen borrelioosiin ei ole aihe aloittaa antibioottihoitoa. Potilasta on kuitenkin syytä kehottaa tarkkailemaan pistoaluetta.
Primaarivaiheessa, eli kun potilaalla on erythema migrans tai lymfosytooma, borrelioosia hoidetaan ensisijaisesti amoksisilliinilla 2–3 viikon ajan. Vaihtoehtoisina antibiootteina on aikuisilla doksisykliini ja lapsilla doksisykliini, asitromysiini tai kefuroksiimiaksetiili.
Doksisykliini voi aiheuttaa käytännön ongelmia, sillä sen käyttöön voi liittyä valoyliherkkyyttä ja suurin osa infektioista on kesällä.
Hoitokäytännöt vaihtelevat laajalle levinneen ja myöhäisen borrelioosin osalta. Myöhäisvaiheessa hoidon kesto on tavallisimmin kolmen viikon hoitona, mutta pidempää neljän viikon hoitoaikaa voidaan tilanteen mukaan harkita. Liian pitkät hoidot eivät lisää tehoa, mutta ne aiheuttavat enemmän haittoja.
Joillakin potilailla oireet pitkittyvät asianmukaisesta hoidosta huolimatta. Varsinkin niveloireet voivat pitkittyä. Tällä hetkellä ajatellaan syntymekanismin olevan muu kuin infektion jatkuminen. Oireiden pitkittyessä vasta-aineiden määrityksestä ei ole hyötyä hoitotuloksen arvioinnissa, sillä sairastetun borreliainfektion jälkeen vasta-ainetasot voivat pysyä koholla jopa vuosia.

Punkin pureman omahoito

Ennaltaehkäise punkkien puremat:

 • Pihapiirin aluskasvillisuus kannattaa pitää lyhyenä.
 • Ruohikossa ja maastossa liikuttaessa käytä saappaita ja pitkälahkeisia housuja sekä pitkähihaista paitaa. Laita sukanvarret housunlahkeiden päälle. Punkit on helpompi huomata vaaleista vaatteista.
 • Punkkialueella ollessasi tarkista iho päivittäin ja poista ihoon kiinnittyneet punkit. Suorita punkkitarkastus myös kotieläimillesi.

Punkin purressa:

 • Poista se tarttumalla punkkia punkkipinseteillä mahdollisimman läheltä ihoa. Nosta punkkia ylöspäin tasaisella paineella ja voimalla. Älä väännä tai ravistele punkkia, sillä silloin punkin imukärsä saattaa revetä irti ja jäädä ihoon kiinni.
 • Näin irrotat punkin oikein - katso video
 • Punkin pureman turvotukseen ja kipuun voi auttaa kylmä kääre ja kipulääkkeet.
 • Voit laittaa tarvittaessa antiseptista ainetta puremakohtaan punkin poiston jälkeen.
 • Seuraa puremakohtaa nähdäksesi, kehittyykö siihen ihottumaa.

Punkin purema, milloin lääkäriin?

 • Pureman ympärille nousee ihottuma. Tyypillisimmillään se on rengasmainen ja kasvaa säteittäin, jolloin keskelle jää vaaleneva ja rauhoittuva alue. Ihottuma voi kuitenkin olla muunkin näköinen.
 • Parin viikon kuluessa punkinpuremasta nousee kuumetta tai ilmenee pahoinvointia tai niveloireita.
 • Hoitona punkin levittämään borrelioosiin on antibioottikuuri.

Katso video borrelioosista eli Lymen taudista:

Lähteet:
Hedman K. ym. Mikrobiologia. Kustannus Oy Duodecim 2010.
Nyman D. Lymen borrelioosi, Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim 2016.
Lumio J. Tietoa potilaalle: Krooninen borrelioosi eli krooninen Lymen tauti, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.
1 kommentti