Hyvä, huono vai jotain siltä väliltä? Kysymys kahvin vaikutuksista terveyteen saa jälleen yhden näkökulman. Uusi tutkimus kertoo, että yli neljä kahvikupillista päivässä voi suurentaa kuolemanriskiä. Riski kuolla on kohonnut etenkin alle 55-vuotiailla, jotka juovat paljon kahvia.
Tulosten valossa näyttää siltä, ettei ainakaan nuorten kannata juoda yli neljää kahvikupillista päivässä, summataan tutkimuksessa.
Tutkimuksessa selvitettiin yli 43 700 ihmisen tietoja Yhdysvalloissa. Seuranta-ajan kuluessa heistä noin 2 500 kuoli. Selvitettävänä oli yhteys kahvinkulutuksen ja kuolleisuuden välillä.
Riski sekä miehillä että naisilla
Kävi ilmi, että miehillä, jotka joivat paljon kahvia, oli kohonnut kuolemanriski verrattuna heihin, jotka joivat vähemmän kahvia. Kova kahvinkulutus määriteltiin yli 28 kupilliseksi viikossa eli yli neljäksi kupilliseksi päivässä.
Lisäksi huomattiin, että kova kahvinjuonti ja kuolemanriski ovat yhteyksissä myös alle 55-vuotiailla naisilla sekä alle 55-vuotiailla miehillä. Esimerkiksi tämänikäisillä naisilla oli kaksinkertainen riski kuolla kuin muilla naisilla.
Tutkimuksessa otettiin huomioon kaikki kuolinsyyt ja erikseen tarkasteltiin myös kuolleisuutta, joka liittyy sydän- ja verisuonitauteihin. Kytkös löydettiin nimenomaan kaikkien kuolinsyiden kohdalla, ei erityisesti kahvin sekä sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden väliltä.
Yksi kupillinen = pari desilitraa
Kahvikupillinen määritellään tässä tutkimuksessa 6–8 unssiksi eli suomalaisittain 1,8–2,4 desilitraksi. Esimerkiksi jenkkiläisen kahvilaketjun tarjoama jättikahvi on siis tämän laskutavan mukaan jo useampi kahvikupillinen.
Tutkimus on julkaistu Mayo Clinic Proceedingsissa.
Tutkimus: Liu X, Lavie C, Hebert J, Earnet C, Zhang J, Blair S: Association of Coffee Consumption With All-Cause and Cardiovascular Disease Mortality. Mayo Clinic Proceedings – 19 August 2013. doi: 10.1016/j.mayocp.2013.06.020
Lähteet: Mayo Clinic Proceedings, Medscape, USA Today
Lue myös:
Kaakaokännit? 10 kysymystä supersuklaasta
Maistuuko kahvi? Tunnista liiallisen kahvinjuonnin riskit