Terve.fi

5 varhaista varoitusmerkkiä liian kontrolloivasta kumppanista

5 varhaista varoitusmerkkiä liian kontrolloivasta kumppanista
Kontrolloiva henkilö voi pitkän päälle muuttua alistavaksi ja väkivaltaiseksi kumppaniksi. Mistä tällaisen kumppanin voisi tunnistaa tarpeeksi ajoissa?
Julkaistu 29.11.2012

Kontrolloivan kumppanin kanssa elämä voi olla hankalaa ja muuttua vain tuskallisemmaksi pidemmän päälle. Kontrolloiva henkilö voi pitkän päälle muuttua alistavaksi ja väkivaltaiseksi kumppaniksi. Mistä tällaisen kumppanin voisi tunnistaa tarpeeksi ajoissa? Usein monelta murheelta säästyisi, jos hälytyskellot soisivat aikaisemmin. Psychcentral.com -sivusto listasi viisi merkkiä, jotka ovat yleisiä kontrolloivien ihmisten käytöksessä.

1. Saat häneltä jatkuvasti tekstiviestejä

Tekstiviestit, chat-viestit, sähköpostit ja muut huomionosoitukset ovat yleensä mukavia. Ihminen haluaa olla yhteydessä kumppaniinsa, mutta kannattaa kiinnittää huomiota siihen, paljonko viestejä tulee ja minkä sävyisiä ne ovat. Ihanat tekstiviestit ja muut ovat asia erikseen, mutta jos viestit ovat vaativia, syyllistäviä, tunkeilevia tai uhkaavia, kyse voi jo olla kontrolloimisesta tai pahimmillaan vainoamisesta. Havahdu erityisesti siihen, jos viestit ovat mustasukkaisia.

2. Hän vaatii, että olette yhdessä koko ajan

Hyvä ja terve parisuhde ei kaadu siihen, jos kumppanit tekevät asioita myös yksin tai omien ystäviensä kanssa. Sen sijaan jos kumppanisi vaatii sinua viettämään aikaa jatkuvasti kanssaan, hän osoittaa hallinnan halun merkkejä. Jos et saa tehdä mitään yksin, ja kumppanisi vaatii sinua vähintäänkin kertomaan kaikesta mitä olet tehnyt, kannattaa jo vähän viritellä hälytyskelloja.

3. Et saa viettää aikaa ystäviesi tai perheesi kanssa

Huomaatko, että parisuhteesi on karkottanut ystäväsi ja perheesi ympäriltäsi, mutta kumppanisi kehrää tyytyväisen oloisena? Kontrolloiva kumppani haluaa pitää sinut vain itsellään, eikä mielellään salli sinulle mitään ulkopuolista seuraa. Kontrollointia voi olla aluksi vaikea havaita – kumppanisi saattaa esimerkiksi kieltäytyä lähtemästä seuraksesi perheesi luo, ja syyllistää sinua kun itse lähdet. Kontrollointi tähtää siihen, että menettäisit sinulle tärkeän tukiverkostosi. Kumppanisi on helpompi hallita sinua, kun sinulla ei ole muita kuin hänet.

4. Saat kuulla pienimmistäkin virheistä

Elämään kuuluu se, että joskus asioita unohtuu tai luvatut menot joutuu perumaan. Jos kumppanisi räjähtää sinulle mitättömän pienistä asioista, syyllistää sinua jostakin pieleen menneestä asiasta tai raivoaa sinulle jostakin käsittämättömästä aiheesta, kannattaa miettiä, millaisessa parisuhteessa haluat olla. Kontrolloiva persoona tulkitsee kaiken olevan häntä vastaan, ja antaa palautteelleen liian suuret mittasuhteet liittyen asiaan kuin asiaan.

5. Hän arvostelee pukeutumistasi ja ulkomuotoasi

Kumppanin ei tarvitse pitää kaikesta, mitä puet yllesi, mutta silloin viisas kumppani pitää suunsa kiinni. Jos kumppanisi sen sijaan puuttuu asuvalintoihisi negatiiviseen sävyyn, vaatii sinua pukeutumaan tietyllä tavalla ja osoittaa muutenkin mieltään ulkoasustasi, olet tekemisissä kontrolloivan henkilön kanssa. Oletettavasti hänen käytöksensä ei jatkossa tule muuttumaan ainakaan parempaan suuntaan.

Lue lisää:

8 kommenttia