Hyvinvointi

5 virhettä, jotka tekevät parisuhteesta tuskaa

Olet saattanut kuulla, että avioliitossa elävät parit ovat tyypillisesti fyysisesti ja mieleltään terveempiä kuin sinkut. Onnettomissa avioliitoissa elävät eivät kuitenkaan näyttäisi hyötyvän näistä eduista. Itse asiassa, kivikkoiset parisuhteet saattavat jopa verottaa terveyttä tavallista enemmän.

25.8.2010 Terve.fi

Olet saattanut kuulla, että avioliitossa elävät parit ovat tyypillisesti fyysisesti ja mieleltään terveempiä kuin sinkut. Onnettomissa avioliitoissa elävät eivät kuitenkaan näyttäisi hyötyvän näistä eduista. Itse asiassa, kivikkoiset parisuhteet saattavat jopa verottaa terveyttä tavallista enemmän.

Tässä WebMD kertoo viisi asiaa, mitkä myrkyttävät avioliittoa ja kuinka niistä voi päästä yli.

Pidätte kaiken sisällänne

Kaikilla pariskunnilla on haasteita, mutta puhumattomuus aiheuttaa vain avioliiton jännitteiden ja kumppanien henkisen välimatkan kasvamista. Perheissä, joissa kaikista ongelmista on puhuttu kasvaa aikuisia, jotka osaavat “yhteistyökielen” luonnostaan. Monet ihmiset eivät kuitenkaan opi näitä taitoja lapsuudessaan ja tarvitsevat työkaluja puhuakseen herkistä asioista turvallisesti.

Tehkää näin: Kehittäkää kommunikaatiotaitojanne. Avioliittoon ja parisuhteisiin erikoistunut amerikkalaispsykologi, Susan Heitler neuvoo hakemaan apua puhetaidon kirjoista, avioliittokursseista ja internetistä. Avioliittoneuvojat ovat myös hyvä vaihtoehto, mutta heistäkin tulisi etsiä sellainen joka opettaa paria keskustelemaan tehokkaasti.

Ette kuuntele toisianne

Kaikki haluavat tulla kuulluksi, mutta vaikeassa avioliitossa elävät parit eivät usein kuuntele toisiaan kovin hyvin. Kun emme kuuntele tarkoin mitä toisella on sanottavaa, tartumme herkästi yksittäisiin sanoihin ja kiista on valmis. Kuulluksi tuleminen edesauttaa myös kaikkein intiimeimpien asioiden jakamista, jolloin suhde syvenee. Kuka haluaa tieten tahtoen loukata itseään jakamalla asioitaan ihmiselle, joka ei kuuntele.

Tehkää näin: Sopikaa kuuntelemisvuoroista, jolloin kuuntelette toisianne vuorotellen 3 -5 minuuttia keskeytyksettä. Huomaat uusia piirteitä kumppanistasi heti kun alat kuunnella.

Syyttelette toisianne

Onnettomissa avioliitoissa, joissa pari rypee selvittämättömien asioiden ja kasaantuvan kaunan keskellä on helppo syyttää toista kaikista ongelmista sen sijaan, että ottaisi vastuun omista teoistaan tai tekemättömyydestään. Syyttely ei kuitenkaan koskaan ratkaise mitään. Kyse ei monestikaan ole siitä, että ihmiset haluaisivat olla ilkeitä kumppanilleen vaan keinot ongelmien ratkaisemiseksi ovat lopussa.

Tehkää näin: Yrittäkää löytää riitoihinne johtava ydinongelma. Etkö esimerkiksi tunne olevasi kuultu, rakastettu tai arvostettu? Jos sinulla on vaikeuksia miettiä mikä ongelmanne ydin on, kysy itseltäsi mistä tai kenestä tämä riitä kumpuaa. Kun ymmärrätte syyt, voitte alkaa muuttaa toimintatapojanne ja käyttäytymistänne.

Otatte toisenne itsestäänselvyytenä

Yksi yleisimmistä ongelmista avioliitossa on toisen ottaminen itsestäänselvyytenä ja herkkävaistoisuuden menettäminen toisen tarpeista ajan myötä. Ehkä kumppanisi ei enää tervehdi, kun hän saapuu töistä tai kenties hän ei edes huomaa, että olet valmistanut hänen lempiruokaansa. Kaikki ihmiset tarvitsevat arvostusta ja hellyyttä. Ilman sitä, ihminen alkaa tuntea itsensä yksinäiseksi, hyödyttömäksi ja laiminlyödyksi.

Tehkää näin: Osoita kumppanillesi hieman arvostusta huomioimalla hänet pienin lahjoin tai vain sanomalla joskus “kiitos”. Yritä käyttää hieman enemmän aikaa parisuhteeseesi. Vaikka olisit katkera tai vihainen, yritä silti näyttää arvostustasi jollain tapaa. Voit vahvistaa läheisyyden tunnetta muistelemalla niitä asioita, mihin joskus kumppanissasi rakastuit ja kertomalla hänelle sopivalla hetkellä rauhallisesti, mikä tämän käytöksessä sinua harmittaa.

Luovutatte liian helposti

Älä epäröi hakea apua parisuhdeongelmiin. Erityisesti silloin jos olet yrittänyt ja epäonnistunut parantamaan avoliittoasi omillasi.

Tehkää näin: Anna parisuhteelle aikaa. Älä odota, että katkeruuden muuri murtuu hetkessä. Kokeilkaa ensin parisuhdeterapiaa noin kolmen kuukauden ajan ja katsokaa auttaako terapeutin ohjeet avioliittoanne. Muutos saattaa tulla hitaasti, mutta älä pelkää edetä vauvan askelin. Yksi pieni muutos voi olla jo iso asia käyttäytymismallien muuttumisessa.

Lähde: WebMD

Lue lisää parisuhteesta:

Avioliitto parantaa mielenterveyttä – avioero vaarantaa sen

Parisuhteen päättymisen hälytysmerkkejä

Eroaako ystäväsi? Varo – se tarttuu!

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi