Terve.fi

Eroaako ystäväsi? Varo - se tarttuu!

Eroaako ystäväsi? Varo - se tarttuu!
Onko parhaan ystäväsi avioliitto hajoamassa? Kannattaa varoa, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan myös oma suhteesi saattaa olla vaarassa lyödä kiville, uutisoi Dailymail.
Julkaistu 6.7.2010

Amerikkalaistutkijat huomasivat, että avioero on tarttuvaaja leviää kulovalkean tavoin perheessä, työpaikoilla ja ystäväpiireissä.Domino-efekti tarkoittaa sitä, että jos paras ystäväsi tai työkaverisi eroaa,oman eron mahdollisuus kasvaa jopa 75 %.

Jopa kaverin-kaverin ero lisää oman avioliiton erovaaraakolmanneksella, tutkijat väittävät. He kuvailevat ilmiötä nimellä”avioerorypäs” ja uskovat kaveripiirissä tapahtuvien erojen aiheuttavanpariskunnille oman liiton kyseenalaistamista. Hyvän ystävän avioero voitutkijoiden mukaan myös vähentää eroprosessin tuomaa sosiaalista häpeää, vaikkaperheessä olisi lapsia.

Tulokset ilmenevät laajasta tutkimuksesta, johon osallistuiyli 12 000 amerikkalaista vuodesta 1948 lähtien. Tutkijaryhmä ja senvetäjä Rose McDermott Brownin yliopistosta huomasivat jokaisen avioeronaiheuttavan säröjä myös ystäväpiirin, suvun ja työkavereiden keskuudessa.

- Henkilön taipumus erota riippuu omien ystävienerohistorian lisäksi myös näiden ystävien tilanteesta, McDermott kuvaili.

Ystävien erojen lisäksi myös työkavereiden ja suvunsisäisillä eroilla oli vaikutusta omaan avioeroon. Tutkimustulokset antoivatmyös ymmärtää, että suuri määrä avioeron läpikäyneitä ystäviä voi olla haitaksiomalle avioliitolle. Mitä enemmän eronneita tunnet, sitä suuremmassa riskissäoma liittosi on.

Vaikka moni uskoo, että lapset vähentävät eronmahdollisuutta, tiedemiehet eivät löytäneet tutkimuksessaan tästä minkäänlaistanäyttöä.

Lue lisää:

Keskustele:

Kommentoi »