Terve.fi

10 mielenkiintoista faktaa terveellisestä ruoasta

10 mielenkiintoista faktaa terveellisestä ruoasta
Terveellisellä ruoalla on monia hyviä puolia: se antaa keholle voimaa, vahvistaa luita ja lihaksia, torjuu hengenvaarallisia tauteja, auttaa ajattelemaan selkeämmin, antaa lisää energiaa ja parhaimmillaan pidentään myös elämää.
Julkaistu 24.10.2012

Ehow.com listasi nämä 10 mielenkiintoista faktaa terveellisestä ruoasta. Viimeistään ne luettuasi haluat itsekin aloittaa terveellisen ruokavalion noudattamisen.

Kasvikset ja hedelmät

1. Syö vähintään yhdeksän annosta (suomalaisten suositusten mukaan kuusi 80 gramman annosta) kasviksia päivässä. Ravitsemusterapeutit suosittelevat tummanvihreälehtisiä kasviksia kuten myös niitä, jotka ovat väriltään täyteläisen punaisia, oransseja tai keltaisia.

2. Pidä hedelmät kodissasi esillä, sillä silloin syöt niitä todennäköisemmin välipalaksi.

3. Kaikki kasvis- ja hedelmäannokset eivät ole samanarvoisia. Saadaksesi esimerkiksi yhden kupillisen (noin kahden desilitran) verran kasviksia lehtevistä kasviksista, tarvitset niitä itse asiassa kahden kupillisen edestä. Lisäksi puoli kupillista kuivattuja hedelmiä vastaa yhtä kupillista tuoreita hedelmiä.

Liha, kala, siipikarja ja kananmunat

4. Yllämainitut sisältävät kaikki proteiinia ja rautaa, joita molempia tarvitaan vahvojen lihasten rakentamiseen. Lihasten vahvuus on tärkeää iästä huolimatta. Jos esimerkiksi nouset seisomaan ja otat yhden askeleen, käytät siihen 54 lihasta. Jos kuitenkin suosit vegetaarista tai vegaanista ruokavaliota, voit saada proteiinia maapähkinävoista, kuivatuista pavuista, herneistä ja pähkinöistä.

5. Lihasta löytyvä rauta auttaa kuljettamaan happea lihaksiin, ehkäisee tartuntoja ja torjuu anemiaa, joka vähentää energian määrää.

Maitotuotteet

6. Esiteinit ja teinit tarvitsevat 1300 milligrammaa kalsiumia päivittäin. Tästä 900 milligrammaa he voivat saada juomalla kolme kupillista vähärasvaista tai rasvatonta maitoa päivässä.

7. Luiden vahvistamisen lisäksi maitotuotteiden sisältämä kalsium pitää myös hampaat, ikenet ja leukaluut terveinä ja vahvoina.

6. Myös laktoosi-intoleranssista kärsivät voivat joskus juoda lasillisen maitoa, jos he juovat sen säännöllisen aterian yhteydessä.

Täysjyvätuotteet

9. Täysjyvätuotteista löytyvät kuidut voivat suojata sydäntaudeilta ja alentaa kolesteroliarvoja. Kuitu auttaa myös pysymään kylläisenä pidempään, mistä on hyötyä painonhallinnassa ja laihdutuksessa.

10. Täysjyvätuotteet sisältävät myös mineraaleja, kuten magnesiumia ja seleeniä. Magnesium vahvistaa luita ja auttaa vapauttamaan energiaa lihaksista, kun taas seleeni auttaa kehittämään terveen vastustuskyvyn.

Lue myös:

1 kommentti