Kokeile näitä munakasreseptejä:
5 syytä syödä kananmunia
1. Edistää terveyttä. Kananmuna on tuhti ravinnepakkaus: se sisältää useita kivennäis- ja hivenaineita sekä kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja. Koska munankeltuaisessa on rasvaa, ravintoaineet imeytyvät tehokkaasti kehoon. Munan sinkki vauhdittaa haavojen ja infektioiden paranemista sekä vahvistaa vastustuskykyä. Vitamiinin kaltainen rasvaliukoinen koliini edistää solujen viestintää. Antioksidantti luteiini taas ehkäisee silmänpohjan rappeutumista. Australiassa ja Isossa-Britanniassa kananmuna on saanut sydänmerkin.
2. Sopii kolesterolitietoiselle. Tuoreiden tutkimusten mukaan kananmunaa on parjattu turhaan kolesterolipommiksi. Uusien ravitsemussuositusten mukaan munia kehotetaan syömään kolme kappaletta viikossa. Jos kärsit korkeasta kolesterolista, osta munia, jotka sisältävät omega-3- ja 6-rasvahappoja. Ne ovat kanoista, joille on syötetty pehmeitä rasvoja sisältävää rehua.
3. Pursuaa proteiinia. Lihaksia kasvattavalle urheilijalle ja kuntoilijalle munat sopivat mainiosti, sillä ne sisältävät 9,8 grammaa proteiinia. Jos haluat vähentää rasvaa, tee munakas tai smoothie pelkistä valkuaisista. Myynnissä on käteviä puolen litran nestepakkauksia, jotka sisältävät 15 valkuaista.
4. Pitää nälkää. Kun syöt aamiaisella keitetyn tai paistetun munan ja kuitupitoista hiilihydraattia, kuten ruisleipää, nälkä pysyy loitolla lounaaseen asti. Valkuaisen proteiinit vapauttavat kehoon oreksiini-hormonia, joka vähentää ruokahalua ja lisää virkeyttä. Täyttävyytensä ansiosta muna ehkäisee napostelua.
5. On monipuolinen. Munaa voi syödä eri tavoilla valmistettuna: munakkaana, keitettynä, vaahtona tai kohokkaana. Suomalaisia kananmunia voi popsia huoletta raakanakin, sillä tuotantoketju on turvallinen. Riski sairastua salmonellaan on olematon. Kokeile sekoittaa blenderissä raaka valkuainen marjoihin ja hedelmiin. Lopputulos on kuohkea ja miellyttävän makuinen.