Treeni ja ravinto

5 uutta tapaa tehdä munakas

Unohda munakkaan maine kiirepäivien ruokana. Pyöräytä sellainen aamupalaksi tai kokeile makeana välipalana marjojen kanssa.

Teksti Kaisa Nieminen
Kuvat Satu Nyström
6.10.2015

Kokeile näitä munakasreseptejä:

5 syytä syödä kananmunia 

1. Edistää terveyttä. Kananmuna on tuhti ravinne­pakkaus: se sisältää useita kivennäis- ja hiven­aineita sekä kaikkia rasvaliukoisia ­vitamiineja. Koska munankeltuaisessa on rasvaa, ravintoaineet imeytyvät tehokkaasti kehoon. Munan sinkki­ vauhdittaa haavojen ja infektioiden paranemista­ sekä­ vahvistaa vastustuskykyä. Vitamiinin kaltainen rasva­liukoinen koliini edistää­ ­solujen viestintää. Antioksidantti luteiini taas ­ehkäisee silmänpohjan rappeutumista. Australiassa ja Isossa-Britanniassa kanan­muna on saanut sydänmerkin. 

2. Sopii kolesterolitietoiselle. Tuoreiden tutkimusten mukaan kananmunaa on parjattu turhaan kolesterolipommiksi.­ Uusien­ ravitsemussuositusten mukaan munia ­kehotetaan syömään kolme kappaletta viikossa. Jos kärsit korkeasta kolesterolista, osta munia, jotka­ sisältävät omega-3- ja 6-rasvahappoja. Ne ovat kanoista, joille on syötetty pehmeitä rasvoja sisältävää rehua. 

3. Pursuaa proteiinia. Lihaksia kasvattavalle ­urheilijalle ja kuntoilijalle munat­ sopivat mainiosti, sillä ne sisältävät 9,8 grammaa proteiinia. Jos haluat vähentää rasvaa, tee munakas tai smoothie pelkistä valkuaisista. Myynnissä on käteviä puolen litran nestepakkauksia, jotka sisältävät 15 valkuaista.

4. Pitää nälkää. Kun syöt aamiaisella keitetyn tai paistetun munan ja kuitupitoista­ hiilihydraattia, kuten ruisleipää, nälkä ­pysyy loitolla lounaaseen asti. Valkuaisen proteii­nit ­vapauttavat kehoon oreksiini-hormonia, joka ­vähentää ruokahalua ja lisää virkeyttä. Täyttävyytensä ansiosta muna ehkäisee napostelua.

5. On monipuolinen. Munaa voi syödä eri tavoilla valmistettuna: munakkaana, keitettynä, vaahtona tai kohokkaana. Suomalaisia­ kananmunia voi popsia huoletta raakanakin, sillä tuotantoketju on turvallinen. Riski sairastua salmonellaan on olematon. Kokeile sekoittaa blenderissä raaka valkuainen marjoihin ja hedelmiin. Lopputulos on kuohkea ja miellyttävän makuinen.  

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi