Oletko valmis tulemaan raskaaksi? Tuntuuko siltä, että juuri nyt on oikea ajankohta? Usein, kun ihmiset haluavat jotain, se pitää saada heti. Raskaus on asia, jota saa haluta, mutta se ei välttämättä kaikilla heti toteudu. Se on ajatus, joka täytyy ensiksi hyväksyä. Stanfordin yliopiston synnytysopin ja gynekologian professori Paula Hillardin mukaan on olemassa asioita, joiden avulla raskaaksi tulon mahdollisuutta voi lisätä.
- Lue myös: Tietopaketti raskaudesta
1. Käy lääkärillä
Ennen kuin ”virallisesti” aloitatte lapsen tekemisen, on hyvä käydä lääkärin tarkastuksessa. Hillard neuvoo käymään tarkastuksessa yhtä kuukausikiertoa ennen varsinaista aloitusta. ”Jos sinulla on jokin piilevä terveydellinen ongelma, täytyy se olla hallinnassa ennen kuin voit turvallisesti tulla raskaaksi”, Hillard toteaa.
2. Opi tuntemaan kiertosi vaiheet
”Naisten täytyy todella ymmärtää kuukausikiertonsa ja milloin he tulevat todennäköisimmin raskaaksi”, Hillard sanoo. Naisen tulee tunnistaa ovulaation merkit, kuten kohdunkaulan liman muutokset. Toinen merkki voi olla toispuoleinen pistävä kipu. Tällöin on aika keskittyä seksiin. Ovulaatioajankohdan selvittämisessä voi myös olla apuna myös ovulaatiotesti. Jos ovulaation löytäminen tuntuu hankalalta, kokeile Ovulaatiolaskuria.
3. Älä mieti sopivinta asentoa
On olemassa erilaisia myyttejä siitä, millaisissa asennoissa hedelmöittyminen on todennäköisintä. Ne ovat kuitenkin vain myyttejä, sillä tieteellisiä tutkimuksia ja todisteita eri asentojen toimivuudesta ei ole. ”Joskus todella harvoin kohdunkaula on epätavallisessa asennossa, jolloin tietyt asennot voivat olla parempia”, Clevelandin hedelmöitysklinikan johtaja tohtori James Goldfarb huomauttaa. Sen sijaan yhdynnän jälkeisellä asennolla voi Hillardin mukaan olla merkitystä. Painovoima voi haitata siittiöiden matkantekoa asennoissa, joissa nainen istuu tai seisoo. Siinä mielessä esimerkiksi niin sanottu lähetyssaarnaaja-asento voi tarjota siittiöille parhaan reitin kohtua kohti.
4. Jää makaamaan yhdynnän jälkeen
Oletkin ehkä kuullut tämän aiemmin. Goldfarbin mukaan kannattaa jäädä 10-15 minuutiksi makuuasentoon yhdynnän jälkeen, sillä se varmistaa, että siittiöt ovat ennättäneet kulkeutua kohdunkaulaan.
5. Älkää tehkö sitä liikaa
Ovulaatioaikana liiallinen seksi harrastaminen ei välttämättä ole kovin hyvä idea. Se voi kuulostaa sellaiselta, mutta itse asiassa miehen siittiöiden määrä voi joillakin miehillä vähentyä huomattavasti, jos hän ejakuloi liian usein. Yleisesti ottaen yhdyntä joka toisena iltana ovulaation aikana lisää hedelmöittymisen todennäköisyyttä. Siittiöt voivat elää jopa kolme vuorokautta yhdynnän jälkeen.
6. Älä stressaa
Raskauden yrittäminen voi olla stressaavaa ja stressi puolestaan voi jarruttaa ovulaation tuloa. Stressi voi myös aiheuttaa seksuaalista kyvyttömyyttä ja lisätä suorituspaineita miehillä. Eli välttäkää stressiä älkääkä ottako paineita raskaaksi tulosta. Näin itse asiassa lisäätte hedelmöittymisen todennäköisyyttä.
7. Tukeudu terveellisiin elämäntapoihin
Liikunta on hyvästä, mutta lapsentekoa suunnitellessa liiallinen urheilu voi olla haitaksi. Liiallinen liikunta voi Goldfarbin mukaan jopa estää ovulaation. Tämä on yksilöllistä, mutta seitsemänä päivänä viikossa 45-50 minuuttia liikuntaa aiheuttaa ongelmia suurimmalla osalla naisista. Tämä ei tarkoita, etteikö liikuntaa kannattaisi harrastaa. Jos olet kova liikkumaan ja urheilemaan, mutta kuukautisesi tulevat normaalisti, ongelmaa ei ole. Kohtuullinen liikunta on aina hyvästä, kuten myös terveellinen ruokavalio.
Lähde: WebMd
Lue lisää:
Näistä merkeistä tiedät, että olet raskaana
5 asiaa, joita et tiennyt kuukautisista