4 syytä nauttia vanhenemisesta

4 syytä nauttia vanhenemisesta
Jos ikääntyminen ahdistaa, mieti, mitä hyvää se voi sinulle antaa. Vanheneminen merkitsee myös elämänkokemuksen karttumista ja tasapainoa.
26.4.2017

1. Vanheneminen tuo arvokkuutta

Nyky-yhteiskunta luo paineita näyttää nuorekkaalta. Huoli ulkonäöstä on kasvanut. Paineet kohdistuvat etenkin naisiin. Usein kuulee sanottavan, että mieluummin rekrytoidaan nuori, nätti nainen kuin ikääntynyt kokenut naishenkilö.

Ulkonäköpaineet ovat myös työelämässä yhä yleisempiä. Esiin tulee monenlaisia odotuksia ja stereotypioita. Kaikilla tulisi olla ihannevartalo ja kauniit piirteet.

Vapautta ja nuoruutta pidetään ihanteena. Keho jaksaa, ja nuori mieli janoaa uusia asioita. On kuitenkin hyvä muistaa, että meistä jokainen vanhenee. Ikääntyminen kuuluu kaikkien elämään.

Iän mukana fyysinen olemuksemme muuttuu väistämättä, se on luonnollista. Tarvitsemme ehkä enemmän lepoa ja palautumista kuin nuorempana.

Vanhenemisen ei pitäisi ahdistaa ja lannistaa vaan tuoda onnea. Moni meistä on tavannut naisia, jotka ovat vanhentuneet arvokkaasti. Ryhti on säilynyt hyvänä, nauru on herkässä ja silmistä näkyy arvokkuus ja onni, ei pelko ikääntymisestä. He ovat sinut vanhenemisen kanssa.

2. Ikä kerryttää elämänkokemusta

Vanheneminen voi jopa ahdistaa. Iso pelko on, ettei pysy enää töissä nuorten tahdissa. Huoli mahdollisesta sairastumisesta voi jäytää mieltä. Naisilla mietityttävät myös vaihdevuosiin liittyvät asiat. Miten selviän mahdollisten oireiden kanssa?

Toisaalta voi ajatella, että ikääntymisen myötä on saanut elämänkokemusta ja kyvyn luottaa itseensä paremmin. Ihminen on todennäköisesti sinut itsensä kanssa.

Kiitollisuus eletystä elämästä auttaa sopeutumaan vanhenemiseen. Kiitollisuuden tunne lisää muutenkin tasapainoa elämään. Kiitollisuus auttaa käsittelemään elämän haasteita.

Kun tuntee kiitollisuutta, on hieman helpompi käsittää vanheneminen elämään luonnollisesti kuuluvana asiana. Kiitollisena voi keskittyä enemmän mahdollisuuksiin kuin uhkiin. Tällöin on ”lasi puoliksi täynnä”. Oma asenne ratkaisee paljon.

3. Vanheneminen opettaa pysähtymään

On tärkeää oppia hyväksymään itsessään iän tuomat muutokset ja vanheneminen. Ikääntyminen ei ole välttämättä helppoa. Se, ettei ole enää virkeä ja nuori, vaatii totuttelua ja asian työstämistä.

Kannattaa pohtia, mitkä asiat ovat elämässä hyvin. Mistä voit olla aidosti iloinen? Kiitollinen mieli vahvistaa mielenrauhaasi. Tyytyväisyytesi lisääntyy. Sen myötä ihmissuhteesi saavat uudenlaisia sävyjä. Ehkä keskityt kohtaamisiin yhä paremmin.

Onko nyt aika pysähtyä pohtimaan, mitä sinulle kuuluu? Oletko elänyt tyytyväistä elämää vai onko joitakin asioita syytä muuttaa? On itsetunnon koetuksen paikka oppia hyväksymään muutokset ja vanheneminen. Kannattaa opetella myös nauttimaan nykyhetkestä.

4. Ikääntyminen tekee syvällisemmäksi

Sinulla voi nyt olla ikääntymisen myötä enemmän aikaa itsellesi. Pidä siis itsestäsi huolta, etsi uusia harrastuksia ja huolehdi ihmissuhteistasi. Huolla itseäsi kehon, mielen ja sielun tasolla. Se tarkoittaa hyvää ruokaa, liikuntaa, lepoa ja hemmottelua vaikkapa tuoksujen ja kauniiden vaatteiden avulla.

Iän myötä arvosi ovat voineet muuttua: Huomaat olevasi onnellinen pienistäkin asioista. Siitä, mitä kaikkea sinulla jo on, mitä olet saavuttanut ja mitkä asiat ovat hyvin juuri nyt. Keskityt kenties enemmän niihin asioihin, joilla on sinulle syvällisempi merkitys.

Tyytyväisyys elämään yhdistetään usein myös fyysiseen terveyteen. Tyytyväisyydellä ja kiitollisuudella voi olla vaikutuksia unen laatuun. Levollisuus laskee stressitasoa. Antiikin kreikkalainen filosofi Demokritos on aikanaan todennut: ”Se on onnellinen, joka ei sure sitä, mitä häneltä puuttuu, vaan iloitsee siitä, mitä hänellä on."

Kirjoittaja Paula Heikkilä on kasvatustieteen maisteri, työnohjaaja ja Life Coach (LCF).

Lue myös:

Kommentoi »