Terve.fi

Siitepölyallergian oireet ja hoito -potilasohje

Siitepölyallergian oireet ja hoito -potilasohje
Näin ehkäiset siitepölyallergiaa. Siitepölyallergikon on hankala vältellä siitepölyä ja sen aiheuttamia oireita, mutta onneksi on tarjolla tehokkaita lääkkeitä.
Teksti
Julkaistu: 27.6.2006

Siitepölyallergia on aina kausiluontoista. Kun allergiaa aiheuttavan kasvin kukinta on päättynyt, oireetkin helpottavat.

Siitepölyallergian oireet:

Yleisimmät oireet ovat vetistävä nuha, aivastelu ja nenän tukkoisuus. Lisäksi voi esiintyä nieluoireita, kurkun kutinaa ja yskänärsytystä. Joillakin voi ilmaantua hengitysvaikeuksia. Myös astmapotilaiden oireet saattavat pahentua siitepölyaikaan.

Silmissä siitepöly aiheuttaa punoitusta, vetistämistä, kutinaa ja kirvelyä. Atooppinen ihottuma saattaa pahentua. Toisilla oireena saattaa olla myös voimakasta väsymystä.

Siitepölyallergian hoito

Käytännössä siitepölyallergiaa on vaikea päästä karkuun, mutta onneksi siihen on saatavilla tehokkaita ja turvallisia lääkkeitä.

Hoitamattomat allergiaoireet voivat lisätä esimerkiksi lapsilla korvatulehdusten ja poskiontelotulehdusten riskiä, koska allerginen reaktio turvottaa limakalvoja antaen näin bakteereille otollisen maaperän. Lisäksi pitkäaikainen allerginen reaktio altistaa limakalvomuutoksille ja polyypeille. Siitepölyallergiaa kannattaa siis hoitaa.

Lasten kohdalla kannattaa lääkehoidon aloittamisesta neuvotella aina ensin lääkärin kanssa. Myös aikuisten kannattaa hankkia lääkeresepti lääkärin kautta, koska tällöin saa Kelan korvauksen ja lääke tulee edullisemmaksi ostaa.

Lääkehoito kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jo ennen varsinaisen siitepölykauden alkamista. Oireiden voimakkuus määrää minkälaista lääkitystä kannattaa käyttää.

Antihistamiinit

Lievät oireet voidaan ehkäistä ja hoitaa pelkästään antihistamiinilla. Antihistamiinit ovat allergiaoireita aiheuttavan välittäjäaineen, histamiinin, vastavaikuttajia. Niiden vaikutus on parhaimmillaan ennakolta otettuna ja lievissä oireissa. Ne eivät sovi lapsille, eivätkä raskaana oleville tai imettäville naisille. Antihistamiinia saa apteekeista ilman reseptiäkin, mutta jatkuvampaan käyttöön kannattaa hankkia lääkäriltä resepti, jolloin ne tulevat edullisemmaksi. Antihistamiineja on sekä tablettimuotoisena, että paikallisesti nenään annosteltavina.

Kortikosteroidit

Vaikeampiin oireisiin käytetään antihistamiinilääkityksen lisäksi tarvittaessa paikallisesti kortikosteroideja eli kortisonivalmisteita, joita on saatavina nenäsumutteina, tabletteina, tippoina, suihkeina tai jauhesuihkeina. Kortikossteroidit vaikuttavat hoitamalla limakalvotulehduksen. Apteekista ilman reseptiä saa miedompia kortisonisuihkeita.

Kromonit

Kromoni lääkeryhmän lääkkeitä voidaan käyttää paikallisesti annosteltuna nenään tai silmään allergiaoireita lievittämään. Niitä voi käyttää koko siitepölyajankin. Niiden teho on parhaimmillaan ennaltaehkäisevästi käytettynä. Kromoneja on saatavilla suihkeina, nenä- ja silmätippoina.

Nenän limakalvoa supistavat lääkkeet

Nenän limakalvoa supistavia lääkkeitä nuhatippoja ja suihkeita ei ole tarkoitettu allergisen nuhan hoitoon. Niitä voidaan käyttää ainoastaan lyhytaikaiseen käyttöön ensiapuluonteisesti.

Lisäksi voidaan harkita siedätyshoitoa, mikäli oireet ovat vuosittain pahat, eivätkä ne lievity riittävästi säännöllisesti lääkärin ohjeiden mukaan otetulla allergialääkityksellä.

Lääkehoidon lisäksi voi omassa ympäristössä vaikuttaa siitepölyn määrään:

  • Pyykkiä ei kannata kuivatella ulkona.
  • Ruohon leikkaamista voi välttää kuivalla, aurinkoisella, keskipäivän ilmalla.
  • Pujot voi kitkeä pihamaalta pois.
  • Ikkunoihinkin on nykyään saatavilla suodattamia.
  • Makuuhuoneen ja auton ikkunoita kannattaa pitää kiinni.
  • Kukkia ei kannata tuoda sisälle.
  • Säännöllinen imurointi ja pölyjen pyyhkiminen ehkäisee siitepölyn määrää sisätiloissa.
  • Tupakointi ja huono kunto pahentavat allergisia oireita.

Lisätietoa

Lähteet: Allergia- ja astmaliitto, YTHS, Duodecim

Kommentoi »