Sairaudet

Siedätyshoidosta apua allergiaan ja astmaan

Siedätyshoito on allergian syynmukaista hoitoa ja parantaa tai lievittää allergista nuhaa ja silmätulehdusta ja saattaa estää allergian pahenemisen astmaksi.

Teksti Erkki Rantaiso
27.6.2006 Terve.fi

Allergian hoito

Allergista nuhaa ja silmätulehdusta on perinteisesti hoidettu allergiakautena suun kautta annettavilla antihistamiinivalmisteilla ja paikallisesti nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Lääkkeillä on hillitty allergisia reaktioita limakalvolla eli hoidettu sairautta oireenmukaisesti. Siedätyshoito on allergian syynmukaista hoitoa ja parantaa tai lievittää allergista nuhaa ja silmätulehdusta ja saattaa estää allergian pahenemisen astmaksi. Astman varhaisvaiheessa annettu siedätyshoito voi estää tai hidastaa oireilua tulevaisuudessa. Hoidon aikana limakalvojen allerginen tulehdusreaktio vaimenee. Mikäli oirelääkkeet eivät ole riittävästi poistaneet oireita tai niiden toteuttaminen ei onnistu, voidaan käyttää siedätyshoitoa.

Siedätyshoito

Hoidon tarkoituksena on lisätä potilaan sietokykyä allergian aiheuttajaa kohtaan niin, että allergiaoireet helpottuvat. Hoito pyritään aloittamaan allergisen sairauden varhaisvaiheessa, lapsilla ikärajana pidetään viittä vuotta, hoito voidaan antaa myös aikuisille. Siedätyshoito toteutuessaan kestää 3 vuotta ja edellyttää aloitusvaiheessa 1-2 viikon välein tapahtuvia pistoksia n. 2-3 kuukauden ajan 7-15 käyntikerran yhteydessä ja ylläpitovaiheessa pistokset annetaan 6-8 viikon välein. Rokotteissa annetaan ihonalaiseen kudokseen pitkävaikutteista allergeeniuutetta 0,1-1,0 ml. Siedätyshoidon tehoksi arvioidaan 80-90 %. Hoidon teho säilyy nykykäsityksen mukaan ainakin 10 vuotta. Siedätyshoitoa ei anneta ruoka-allergian hoitoon. 

Ennen hoitopäätöstä suoritetaan vastaanotolla potilaan haastattelu, kliininen tutkimus ja tarvittavat allergiatutkimukset, yleensä tavanomainen ihotesti. Hoidon aloituksesta ja seurannasta huolehtii allergian hoitoon perehtynyt erikoislääkäri, pistoksista ja käytännön valmisteluista yleensä huolehtii koulutettu hoitaja. Valvonta-aika pistoksen jälkeen on 30-60 minuuttia hoitajan ja lääkärin valvonnassa. Joillekin saattaa tulla pistoskohtaan punoitusta ja turvotusta. Siedätyshoito-ohjelmaa muutetaan tarvittaessa mahdollisesti esiintyvien paikallis- ja yleisreaktioiden perusteella, harvoin hoito joudutaan keskeyttämään.

Siedätyshoidon kustannukset

Siedätyshoidon kustannukset koostuvat uutteista, tarvittavista lääkärin vastaanottokuluista ja valvonnasta sekä hoitajan antamasta pistoksesta ja seurannasta.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi