Enemmän lihaa, enemmän syöpiä – kasvisruokavalio voi säästää syövältä

Kasvissyöjillä on vähemmän syöpää kuin punaista lihaa syövillä, kertoo brittitutkimus. Rintasyövän riski lisääntyy, jos syö runsaasti punaista lihaa esivaihdevuosien aikana, toteaa puolestaan amerikkalaistutkimus. Uhkista huolimatta punaisen lihan kulutus jatkaa ripeää kasvuaan länsimaissa.

Kasvissyöjien syöpäriski lihansyöjiä pienempi

Brittitutkimuksessa tarkasteltiin neljän eri ruokavalion noudattajia. Kaikilla punaista lihaa välttävillä syöpiä esiintyi 12 prosenttia vähemmän kuin lihansyöjillä, todetaan American Journal of Clinical Nutritionin julkaisemassa tutkimuksessa.

Tutkijat jakoivat punaista lihaa välttelevät edelleen omiksi ryhmikseen. Sen perusteella riskit olivat kaikilla pienemmät kuin lihansyöjillä, vegaaneilla aivan erityisesti.

Riski matalampi verrattuna lihansyöjiin:

  • lakto-ovo-vegetaristi (syö munia ja maitotuotteita): 11 %
  • pescovegetaristi (syö kalaa): 12 %
  • vegaani (ei syö mitään eläinperäistä): 19 %.

Lihan välttäminen tärkeämpää kuin laihduttaminen?

Tutkimuksessa perehdyttiin 20 yleiseen syöpään. Kasvisruokavalio näytti pienentävän kaikkien syöpien esiintymisriskiä sen muodosta riippumatta.

Ylipainolla voi olla vaikutusta joidenkin syöpien syntyyn. Painoindeksiin suhteutettuna erot lihaa syövien ja kasvissyöjien riskeissä tasoittuivat hieman. Siitä huolimatta syöpäriski oli kasvissyöjillä 10 ja vegaaneilla 18 prosenttia lihaa syöviä pienempi.

Tutkimuksessa seurattiin yli 60 000 henkilöä keskimäärin 15 vuoden ajan. Heidän ruokavalionsa ja terveytensä kartoitettiin viiden vuoden välein. Ruokavalio pysyi samana 88 prosentilla seurattavista.

Rintasyöpäriski suurempi punaista lihaa syövillä

Premenopaussin aikana ennen vaihdevuosien alkamista ahkera pihvien, hampurilaisten ja muun punaisen lihan syönti voi lisätä naisten rintasyöpäriskiä, kertoo British Medical Journalissa julkaistu amerikkalaistutkimus.

Paljon punaista lihaa kuluttavien rintasyöpäriski verrattuna niukasti punaista lihaa syöviin oli peräti 22 prosenttia suurempi.

Punaista lihaa syöviä naisia verrattiin naisiin, jotka saivat suurimman osan proteiinistaan siipikarjasta, kalasta, munista, pähkinöistä ja palkokasveista.

Rintasyövän yleisyys lisää lihansyönnin riskejä

Punaisen lihan kokonaiskulutusta tarkasteltaessa tutkijat tulivat siihen tulokseen, että suhteellinen rintasyöpäriski kasvoi 13 prosentilla.

– Suhteellinen riski on melko pieni. Rintasyöpä on kuitenkin hyvin yleistä, ja siksi punaisen lihan syönti voi yhdessä tämän laajan esiintyvyyden kanssa olla merkittävä riskiä lisäävä tekijä, siteeraa MedScape tutkijoita.

Siipikarjan runsas käyttö vaihdevuosien jälkeen oli puolestaan yhteydessä matalampaan rintasyöpäriskiin. Riskiä alensivat myös kala, pähkinät ja palkokasvit.

– Prosessoidun ja prosessoimattoman punaisen lihan korvaaminen palkokasveilla ja siipikarjalla varhaisella aikuisiällä voi auttaa pienentämään rintasyöpäriskiä, tutkijat päättävät.

Tutkimukseen osallistui lähes 90 000 naista, jotka olivat tutkimuksen aikana premenopaussivaiheessa. Naisten ruokavalio selvitettiin 20 vuoden seurantajakson aikana neljästi.

Lähteet:

JackNorrisRD.com

The American Journal of Clinical Nutrition

Medscape Medical News

British Medical Journal

Worldwatch Institute

Lue myös:

Vegaanit ja kasvissyöjät säästyvät kaihilta

Lihapainotteinen ruokavalio yhteydessä diabetesriskiin

Kevytreseptit: kasvisruoka

3 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Asia on aivan selvä ja pian me kaikki ihmiset syömme vain ja ainoastaan Jumalan meille ruuaksi määräämää, eli hedelmiä, vihanneksi, kasviksia ja juomme vettä. Ihmiselämä tulee pidentymään merkittävästi, kun tottelemme Jumalan käskyjä Pyhässä Raamatussa. Jumalan totuus tulee nyt todeksi ja uskonnot paljastuvat vaheistaan ihmiskunnalle. Lue Jumalan viimeisen profeetan, Maestro Evangelistan ilmestyksistä lisää: https://kotisivukone.fi/app/www/suurinimi.kotisivukone.com/the-food-that-we-should-eat
Vierailija (ei varmistettu)
Holy shit. Uskonnot pysyköön edelleen poissa lautaselta.
Vierailija (ei varmistettu)
Häiritsevää kun lääketieteessä puhutaan riskeistä. "On kaksinkertainen riski" tai on "12% pienempi riski sairastua". MUTTA mikä on se todellinen riski eli tapahtuman todennäköisyys mihin verrataan, miksei sitä raportoitu tässä? Olisi informatiivisempaa kertoa samalla myös varsinainen todennäköisyys sairastua! Riski (odds ratio) on aina todennäköisyyksien suhde eikä kerro ilmiön voimakkuudesta sinänsä paljoakaan, vaan siitä että toisella ryhmällä riski on korkeampi kuin toisella.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.