Verivirtsaisuus

Verivirtsaisuus voi olla merkki munuaisten tai virtsateiden sairaudesta. Verivitsaisuus voi tarkoittaa näkyvää virtsan verisyyttä tai mikroskoopilla havaittavia punasoluja

Verivirtsaisuus eli hematuria esiintyy lähes kaikissa munuaisten ja virtsateiden sairauksissa. Virtsassa olevan veren alkuperä tulee aina selvittää lääkärissä, sillä taustalla voi olla pahanlaatuinen syy, kuten kasvain. Hengenvaarallisissakin sairauksissa virtsassa voi esiintyä verta vain ajoittain, minkä vuoksi vähäinenkin virtsan verimäärä antaa aiheen tarkempiin selvittelyihin.

Useimmiten taustalla on varsinkin nuoremmilla virtsatietulehdus tai virtsatiekivi, mutta jo 40-vuotiailla ja vanhemmilla virtsateiden kasvainten mahdollisuus oireen takana on huomattavasti suurentunut. Miesten kohdalla on muistettava erityisesti eturauhasperäisten vaivojen olemassaolo ja tästä johtuva verivirtsaisuus, kestävyysurheilijoiden kohdalla tyhjän virtsarakon hankauksesta aiheutuva virtsan veri.

Lähteet:

Saarelma O, 2017. Verivirtsaisuus, Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.

Laurila T, 2017. Verivirtsaisuus, Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.

Terve.fi

Idioottimaisia ja vähemmän idioottimaisia kysymyksiä

1. Muutama vuosi sitten sain pahan virtsatietulehduksen: kusen mukana tuli verta ja kirvely kesti useita päiviä. Typeryydessäni en kuitenkaan kehdannut mennä lääkäriin. Tämän jälkeen olen usein saanut saanut vastaavia pakottavia kusemistarpeita ja kirvelyä kustessa (aina kun altistun liian kylmälle säälle), mutta ne ovat vain kestäneet tunnista pariin, joten en ole jaksanut lääkärillä sen vuoksi käydä. Nyt kuitenkin olen kuullut, että eräällä tuttavan ystävällä oli paha virtsatietulehdus, jonka ainoa oire oli väsymys. Onko mahdollista, että minulla on krooninen virtsatietulehdus, joka oireilee vain silloin tällöin? Haluan tietää tämän vain mielenrauhani takaamiseksi, sillä se munuaisiin leviäminen pelottaa. Voiko olla, että tulehdukset kestävät todella vain noin vähän aikaa kerrallaan? 2. Mistä saan tietää omalääkärini nimen ja varattua hänelle ajan? Miten ylipäätään tuo sairaalajärjestelmä toimii, mitkä asiat maksavat ja mihin saa Kelalta korvausta? Miten hankin työnantajalle todistuksen sairaspoissaolostani (pitäisi mahataudissa mennä oksentelemaan sairaalaan vastaanoton roskikseen)? Kerro kaikki itsestäänselvimmätkin asiat, sillä suuresti veikkaan etten tiedä niitä (nämä asiat tulisi opettaa koulussa kun kukaan ei niitä kerro :<). Sitten muutama kysymys itsesatuttamisesta. Vaikka tällaisten neuvojen antaminen voi tuntua vastenmieliseltä, toivon sinun vastaavan rehellisesti, liioittelematta ja paisuttelematta mahdollisia vaaroja. Tiedät kuitenkin ettei yksi vastauksesi saa minua lopettamaan, mutta pystyt minimoimaan aiheuttamani vahingot. 3. Millä alueilla reisissä on lähellä ihon pintaa sijaisevia jänteitä ja hermoja? 4. Kuinka syvä haava tulee käydä ompeluttamassa? Kuinka leveäksi se avautuu? Ei kai 3mm leveäksi revähtänyt haava tarvitse tikkejä? En löydä mistään vastausta tähän, kaikilla sivuilla tunnutaan vain hokevan 2cm pituuden sääntöä, mutta sehän on naurettavaa: ei kukaan lääkäri tikkaa mitätahansa yli 2cm pituista pintahaavaa. 5. Olen yleensä pessyt veren pois suihkussa, mutta kuulin ettei viiltelyn jälkeen haavoja saisi pestä tai pyyhkiä märällä paperilla, sillä kosteus kasvattaa tulehdusriskiä ja estää haavojen reunoja tarttumasta takaisin toisiinsa. Mä kuitenkin puhdistan terät, sormet ja ihoalueet Neo-Amiseptillä ennen viiltämistä, joten ei kai se suihku pahenna sitä? Tykkään antaa veren kuivua haavojen päälle, enkä heti pyyhi sitä pois, joten kuivuneen veren putsaaminen on hankalaa. Sen poisrapsuttelemisessa menisi ikuisuus, joten en näe muuta vaihtoehtoa kuin suihkun. Kaunista syksynalkua!