Virtsan koostumukseen ei varmaan moni tule kiinnittäneeksi huomiota, vaikka ehkä kannattaisi.
Virtsasta voi päätellä monia asioita oman kehonsa toiminnasta.
Väri- ja hajumuutokset voivat johtua ruokavaliosta tai sairauksista. Myös lääkitys voi vaikuttaa virtsan ulkonäköön.
Lue alta, mitä kaikkea pissasi paljastaa sinusta.
Väri kertoo paljon
Terveen virtsan väri vaihtelee vaaleankeltaisesta kullanväriseen. Yleisin syy värin vaihteluun on päivän aikana juodun veden määrä. Aikuisen tulisi juoda päivässä noin 1,5–2 litraa vettä. Päivittäistä vesiannosta kerryttävät juomaveden lisäksi muun muassa hedelmät ja kasvikset.
Jano kertoo veden tarpeesta, mutta kuumalla säällä nesteytykseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Jos virtsa on täysin väritöntä, kannattaa veden juontia hillitä.
Tumma tai ruskeankeltainen virtsa puolestaan kertoo nestehukasta. Jos virtsa pysyy poikkeuksellisen tummana useita päiviä, se voi viitata myös maksasairauksiin.
- Punertava väri virtsassa voi johtua ruokavaliosta; esim. punajuuri, porkkanat ja mustaherukka voivat värjätä virtsan punaiseksi. Myös joillain lääkkeillä on virtsaa värjäävä vaikutus. Jos virtsassa on verta, syy kannattaa aina selvityttää lääkärillä. Naisilla virtsaan voi joutua verta esimerkiksi rakkotulehduksen yhteydessä tai kuukautisten aikana. Virtsatientulehdus ja munuaisongelmat voivat nekin aiheuttaa verenvuotoa virtsaan. Jos virtsa punertaa ilman selkeää syytä (ruokavalio, kuukautiset), kannattaa hakeutua lääkäriin muutaman päivän sisällä. Jos verta ja hyytymiä on paljon, hoitoon tulee hakeutua heti.
- Oranssi väri on yleensä merkki runsaasta B-vitamiinista virtsassa. Syy voi löytyä myös eräistä antibiooteista tai muista lääkkeistä. Väri voi viitata myös maksavaivoihin tai ongelmiin sappitiehyissä.
- Ruskean värin virtsaan voi aiheuttaa rabdomyolyysi, äkillinen lihaskudoksen vaurio, jonka takia myoglobiinia eli lihaspunaa pääsee erittymään virtsaan. Siihen voi liittyä lihassärkyä, halvausoireita ja kuumetta. Kyseessä on vaarallinen tila, joka vaatii välitöntä sairaalahoitoa.
- Sinertävä tai vihreä virtsa johtuu normaalisti elintarvikeväreistä tai lääkkeistä. Jos väri ei häviä virtsasta parissa päivässä, kannattaa hakeutua lääkäriin.
Jos virtsa vaahtoaa tai haisee
Jos virtsa haisee voimakkaasti, syynä voi olla nestehukka tai tietyt ruoka-aineet, kuten parsa. Voimakasta hajua voi aiheuttaa myös virtsakivien tulehdus. Diabeetikoilla virtsa voi haista makealle.
Virtsan vaahtoisuus voi jatkuessaan olla merkki siitä, että virtsassa on runsaasti proteiinia. Tämä voi viitata munuaisvaivoihin ja asia kannattaa selvittää lääkärillä.
Lähteet