Jaana Laiho
Sairaanhoitaja
Kysymys:
1. Muutama vuosi sitten sain pahan virtsatietulehduksen: kusen mukana tuli verta ja kirvely kesti useita päiviä. Typeryydessäni en kuitenkaan kehdannut mennä lääkäriin. Tämän jälkeen olen usein saanut saanut vastaavia pakottavia kusemistarpeita ja kirvelyä kustessa (aina kun altistun liian kylmälle säälle), mutta ne ovat vain kestäneet tunnista pariin, joten en ole jaksanut lääkärillä sen vuoksi käydä. Nyt kuitenkin olen kuullut, että eräällä tuttavan ystävällä oli paha virtsatietulehdus, jonka ainoa oire oli väsymys. Onko mahdollista, että minulla on krooninen virtsatietulehdus, joka oireilee vain silloin tällöin? Haluan tietää tämän vain mielenrauhani takaamiseksi, sillä se munuaisiin leviäminen pelottaa. Voiko olla, että tulehdukset kestävät todella vain noin vähän aikaa kerrallaan?
2. Mistä saan tietää omalääkärini nimen ja varattua hänelle ajan? Miten ylipäätään tuo sairaalajärjestelmä toimii, mitkä asiat maksavat ja mihin saa Kelalta korvausta? Miten hankin työnantajalle todistuksen sairaspoissaolostani (pitäisi mahataudissa mennä oksentelemaan sairaalaan vastaanoton roskikseen)? Kerro kaikki itsestäänselvimmätkin asiat, sillä suuresti veikkaan etten tiedä niitä (nämä asiat tulisi opettaa koulussa kun kukaan ei niitä kerro :<).
Sitten muutama kysymys itsesatuttamisesta. Vaikka tällaisten neuvojen antaminen voi tuntua vastenmieliseltä, toivon sinun vastaavan rehellisesti, liioittelematta ja paisuttelematta mahdollisia vaaroja. Tiedät kuitenkin ettei yksi vastauksesi saa minua lopettamaan, mutta pystyt minimoimaan aiheuttamani vahingot.
3. Millä alueilla reisissä on lähellä ihon pintaa sijaisevia jänteitä ja hermoja?
4. Kuinka syvä haava tulee käydä ompeluttamassa? Kuinka leveäksi se avautuu? Ei kai 3mm leveäksi revähtänyt haava tarvitse tikkejä? En löydä mistään vastausta tähän, kaikilla sivuilla tunnutaan vain hokevan 2cm pituuden sääntöä, mutta sehän on naurettavaa: ei kukaan lääkäri tikkaa mitätahansa yli 2cm pituista pintahaavaa.
5. Olen yleensä pessyt veren pois suihkussa, mutta kuulin ettei viiltelyn jälkeen haavoja saisi pestä tai pyyhkiä märällä paperilla, sillä kosteus kasvattaa tulehdusriskiä ja estää haavojen reunoja tarttumasta takaisin toisiinsa. Mä kuitenkin puhdistan terät, sormet ja ihoalueet Neo-Amiseptillä ennen viiltämistä, joten ei kai se suihku pahenna sitä? Tykkään antaa veren kuivua haavojen päälle, enkä heti pyyhi sitä pois, joten kuivuneen veren putsaaminen on hankalaa. Sen poisrapsuttelemisessa menisi ikuisuus, joten en näe muuta vaihtoehtoa kuin suihkun.
Kaunista syksynalkua!
Vastaus:
Hei! 1. Verivirtsaisuuden syy pitää ehdottomasti selvittää. Tuntuisi aika kummalliselta, että virtsatietulehdus olisi ollut näin pitkään. Tulehduksen edetessä munuisten tasolle, ilmaantuu kuume ja sairauden tunne, jolloin hakeutuu lääkäriin. Kirvely kylläkin on oire tulehduksesta. Varaa aika lääkärille, mitään syytä ei ole ujostella. Asiaa tutkitaan virtsanäytteestä. 2. Omalääkärin nimen saat tietää soittamalla terveyskeskuksesi vaihteeseen ja kertomalla asuinpaikkasi. Terveyskeskus ei ole sairaala. Jos sinulla on sairaus tai oire, jonka vuoksi pitää tehdä tutkimuksia joita ei tehdä terveyskeskuksessa, saat terveyskeskuslääkäriltä lähetteen sairaalaan. Lähete menee tavallisimmin sähköisesti ja saat aikanaan kirjeen kotiin sairaalasta, jossa on tutkimusaika. Kirjeessä kerrotaan minne menet ja miten varautua tutkimuksiin. Sairaalan poliklinikkamaksu on noin 22e. Sen voi maksaa heti tai pyytää laskun kotiosoitteeseen. Terveyskeskus käynnit (lääkäri, labra, röntgen) ovat maksuttomia alle 18v. Täysi-ikäinen maksaa lääkärikäynneistä paikkakunnan määrittelemän taksan mukaan. Yleensä on niin, että KOLME ensimmäsitä käyntiä OMALLA lääkärillä VUODEN aikana maksavat noin 11e/käynti. Kolmen käynnin jälkeen loput ovat maksuttomia. PÄIVYSTYS käynnit ovat maksullisia aina. Maksu voi olla viikonloppuisin noin 15e ja arkipäivinä 11e. Oman paikkakunnan nettisivuilta pitäisi löytyä hintatietoja. Työnantaja on velvollinen järjestämään työntekijöilleen työterveyshuollon (lakisääteinen). Hän voi ostaa palvelun joko terveyskeskuksen työterveyshuollolta tai yksityiseltä lääkäriasemalta. Työnantajan tulee informoida työntekijäänsä miten sairaustapauksissa tulee toimia, mihin ottaa yhteyttä. Sitten riippuu taas käyntänteistä pitääkö esim. vatsataudissa mennä paikanpäälle vai riittääkö arvio puhelimessa. Ota selvää omasta työterveyshuollosta. 3. En kyllä anna neuvoja siihen miten voit satuttaa itseäsi! Sen sanon, että hae apua ahdistukseesi! Viiltely ei siihen auta, eikä ole ratkaisu. Kadut myöhemmin elämässä itsellesi aiheuttamiasi arpia. Haava vaatii ompeleet, jos se ei sulkeudu tai vuoto ei lakkaa. Jos haava ‘repsottaa’ auki niin sitä suurempi arpi siitä jää. Haava pitää ommella melko nopeasti, yli 6h kulutua haavan syntymisestä sitä ei enään voi ommella. Tai jos ommellaan niin se joudutaan avaamaan uudelleen. Likaisen haavan ensiapuun kuuluu puhdistus haalealla vedellä (hiekka, multa..), mutta puhtaan haavan ensiapu on painaminen. Yleensä siihen tulee käytettyä paperia, mutta siitä voi irrota nukkaa tai se voi muuten tarttua haavaan kiinni. Sikäli parempi vaihtoehto on sidetaitos. Olen huolissani tavastasi valmistautua viiltelyyn. Kuulostaa ahdistavalta. Toivon, että ymmärrät tarvitsevasi apua ahdistukseen ja lopetat viiltelyn! Mukavaa syksyn alkua myös sinulle!
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.