Korona

Tältä sivulta löydät juttumme liittyen covid19-tautiin ja koronavirukseen.

Uusi koronavirus alkoi levitä maailmalla vuoden 2020 alussa. Kiinan Wuhanista ilmeisesti liikkeelle lähtenyt COVID-19-epidemia on tartuttanut ihmisiä ympäri maailmaa, ja Maailman terveysjärjestö WHO julisti tilanteen pandemiaksi maaliskuussa 2020. Tuolloin monessa maassa, myös Suomessa, astui voimaan lukuisia rajoituksia, joiden tarkoituksena oli pysäyttää pandemian eteneminen.

Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa, kun virukseen sairastunut yskii tai aivastaa. Virus voi säilyä pinnoilla, joskin kosketustartuntoja käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden materiaalien tai pintojen kautta ei ole juuri todettu.

Monella vakavampia oireita saaneella on ollut jokin perussairaus. Noin kolmanneksella potilaista oli ennestään jokin muu sairaus, kuten diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti.

Koronaviruksen oireita ovat olleet muun muassa päänsärky, kuume, kurkkukipu, kuiva yskä ja hengenahdistus.

Hengitystieoireiden ja hengen­ahdistuksen lisäksi koronavirus voi aiheuttaa vatsaoireita, kuten ripulia. Myös maku- ja hajuaistin katoaminen voi olla merkki covid-19-taudista.

Virustartunnan nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta voidaan estää viruksen leviämistä.

Koronavirus voi aiheuttaa monimuotoisen tulehdustaudin. Suuri osa sairastaa sen lievänä, mutta se voi myös muuttua hyvin vakavaksi, jopa kuolemaan johtavaksi sairaudeksi.

Jos epäilet saaneesi koronaviruksen, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa tai ota puhelimitse yhteyttä terveydenhuoltoon eli omalle terveysasemallesi tai koronavirusneuvontaan. Sieltä sinut ohjataan tarvittaessa testiin.

Koronavirustestiin ohjataan kaikki, joilla on koronavirustartuntaan sopivia oireita. Niitä ovat hengitystieinfektio, ripuli ja vatsakipu. Hengitystieinfektion oireita ovat kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus sekä haju- tai makuaistin menetys.