Korona-arki nakertaa parisuhteita – perheneuvoja Nina Kauppinen: "Puhukaa!"

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Korona-arki nakertaa parisuhteita – perheneuvoja Nina Kauppinen: "Puhukaa!"
Kun puoliso on ylienerginen, se kasvattaa toiselle syyllisyyden tunteen. Kun puoliso lamaantuu, toinen ärsyyntyy. Lue perheneuvoja Nina Kauppisen neuvot siihen, miten tällaisia kipukohtia kannattaa purkaa.
Julkaistu 17.4.2020

Ensimmäiset Rakkausklinikalle tulleet kysymykset liittyvät korona-arkeen ja siitä aiheutuviin ongelmiin. Ihmiset reagoivat poikkeustilanteisiin hyvin eri tavoin: toinen purkaa energiaa puuhasteluun, toinen haluaisi kannatella ajatuksiaan hiljaa.

Koronan aiheuttama työttömyys voi aiheuttaa monenlaisia tunteita, jopa häpeää, ja jos puoliso ei tätä ymmärrä, syntyy helposti konflikteja.

Nämä kysymykset ovat yksittäisten lukijoiden henkilökohtaisia ongelmia, mutta vastaukset antavat apua moniin vastaaviin tilanteisiin. Perheneuvoja Nina Kauppisen mukaan keskusteleminen ja kuunteleminen on entistä tärkeämpää nyt, kun elämme täysin poikkeuksellista aikaa.

Rakkausklinikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon neuvontapalvelu, jossa kirkon perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin.

Mieheni on ylienerginen ja itse haluaisin hiljentyä. Miten sovitamme nämä yhteen?

Puolisoni on toimelias ihminen, joten tämä koronaeristys on hänelle mahdollisuus puunata koko koti kerralla kuntoon. Hän pesee ikkunat ja siivoaa komerot sekä raivaa pihan. Minulle riittäisi myös hiljentyminen ja asioiden rauhallinen tekeminen, vaikka osaan myös arvostaa sitä, että asioita tapahtuu ja teen toki niitä itsekin, mutta eri tempolla.

Miten voimme sopia tämän asian niin, että kumpikin osapuoli on tyytyväinen?

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi, joka askarruttaa juuri nyt monia. Puolisosi vaikuttaa toimeliaalta ja ahkeralta ihmiseltä. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa hän on saanut hienon mahdollisuuden käyttää lisääntyneen vapaa-ajan hyödyllisesti. Hän todennäköisesti nauttii ja saa tyydytystä siitä, että tavarat ovat paikallaan ja on puhdasta.

Kerrot sinun temposi olevan hitaampi. Et kerro tarkemmin mitä tempojenne erilaisuus aiheuttaa välillänne. Vaivaako sinua huono omatunto siitä, että et ole yhtä reipas? Onko sinulla lupa viettää vapaa-aikaasi haluamallasi tavalla, vaikka hän siivoaa ja raivaa vai haluaako hän touhuta yhdessä tai rinnakkain sinun kanssasi? Jos hän vaatii sinua mukaan, on tavallista hermostua ja vaatia saada olla rauhassa. Tavallista on myös mukautua hiljaisesti tai pitkin hampain ja ryhtyä touhuamaan, vaikka ei kiinnostaisikaan.

Voisiko touhuamisen taustalla olla halu saada huomiota?

Pohdin myös huolestuttaako sinua se, että hänen puuhailunsa on liiallista ja että hän väsyy? Voi olla, että hänen suorituskeskeisyytensä virittyy äärimmilleen tässä tilanteessa, koska hänen on vaikea kestää tunteita, joita tähän poikkeukselliseen tilanteeseen liittyy? Pysähtymisessä on monelle jotain pelottavaa. Toisaalta voisiko olla niin, että puolisosi tekee nyt vauhdilla asioita valmiiksi ja asettuu sitten nauttimaan niistä? Voisiko touhuamisen taustalla olla myös halu saada huomiota ja läsnäoloa hyödyllisen tekemisen kautta?

Joka tapauksessa hänen toimeliaisuutensa ilmeisesti estää sinun hiljentymistäsi ja asioiden rauhassa tekemistä. Oletko kertonut tuntemuksistasi ja omista tarpeistasi hänelle? Hänen on hyvä kuulla, että arvostat hänen aktiivisuuttaan ja haluat tehdä hänen kanssaan asioita. Hänen on kuitenkin myös tärkeää saada tietää mitä hänen puuhailunsa sinussa herättää ja kuulla sinun tarpeistasi rauhaan ja lepoon. En usko, että hän tietoisesti haluaa tuottaa sinulle huonoa omatuntoa tai huonommuuden tunteita.

Sinun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä siitä, ettet ole yhtä energinen kuin hän. Sanomattakin on selvää, että tarvitsemme lepoa työelämän vastapainoksi tässä poikkeuksellisessa tilanteessakin. Myös nautinto on sallittua kotiloissakin. Ihmiset nauttivat erilaisista asioista, mutta löytäisittekö jotain mukavaa yhteistä molemmille? Olisiko nyt hyvä pohtia ja suunnitella molemmille tyydyttävää korona-ajan elämää joksikin aikaa eteenpäin? Tässä tilanteessa ei ole kiire minnekään, aikaa hyödyllisten ja vähemmän hyödyllisten asioiden tekemiseen on rutkasti!

Työttömyys lamaannutti puolison ja se ärsyttää. Miten osaisin auttaa?

Mieheni jäi äskettäin työttömäksi ja se on vienyt hänestä voimat. Hän ei saa oikein mitään tehtyä, vaan tuijottelee telkkaria, selaa somea tai nukkuu. Tekemistä hänellä kyllä olisi kotona vaikka kuinka paljon, mutta jotenkin hänestä on kadonnut into ja motivaatio.

Itseäni ärsyttää saamattomuus ja jos huomautan asiasta, syntyy riita. En oikein tiedä miten voisin tässä tilanteessa auttaa häntä ja kannustaa eteenpäin? Oma mielialani paranee kun hän tarttuu toimeen, ja se taas kertaantuu molempien hyvänä mielenä ja kivana yhdessä olemisena. Etenkin nyt, kun teen itsekin töitä kotona, niin tämä tilanne rasittaa päivä päivältä enemmän.

Vastaus:

Kiitos ajankohtaisesta kysymyksestäsi, juuri nyt kovin moni on joutunut pois työelämästä. Työttömäksi tai lomautetuksi jääminen monesti lamaannuttaa ihmisen ainakin aluksi. Ei ihme, että puolisosi into ja motivaatio on kadonnut. On myös ymmärrettävää, että olet rasittunut tilanteesta. Hyvä, että haluat auttaa ja kannustaa häntä!

Et kerro kuinka merkityksellinen asia työ oli miehesi elämässä. Työttömäksi jäämiseen liittyy usein kokemus merkityksettömyydestä ja arvottomuudesta. Siihen liittyy usein epäoikeudenmukaisuuden tunnetta, häpeää ja joskus syyllisyyttäkin. Työttömyys yleensä herättää suurta huolta taloudellisesta tilanteesta. Se, että moni on samassa tilanteessa ei välttämättä helpota, omakohtainen kokemus on silti henkilökohtainen kriisi. Lomautettuna toive töihin paluusta voi auttaa jaksamaan, mutta työttömäksi jääminen ja uuden työpaikan saaminen tässä maailman tilanteessa voi tuntua toivottomalta.

Työttömäksi jääminen tässä maailmantilanteessa voi tuntua toivottomalta.

Kuinka paljon olette puhuneet puolisosi työttömäksi jäämiseen liittyvistä tuntemuksista, huolista ja peloista? Toisille pareille on luontevaa tukeutua toisiinsa ja käydä pitkiä keskusteluja. Toiset taas ovat arkoja ottamaan huolia puheeksi, vaan he antavat toisilleen aikaa ja tilaa toipua. Tällöin vaarana on jäädä ikävien olojen kanssa kovin yksin. On tärkeää tietää mitä puoliso toivoo ja tarvitsee. Parisuhdetta kriisi voi joko lähentää tai etäännyttää.

Kerrot, että jos huomautat miehesi saamattomuudesta, syntyy riita. Silloin ette tule kuulluksi ja tarpeenne eivät tule kohdatuksi. Puolisosi tilanteessa on luonnollista ärtyä. Jos hän on kriisissään alakuloinen, tuntuu todennäköisesti pahalta tulla kutsutuksi saamattomaksi. On myös ymmärrettävää, että sinua pysähtynyt tilanne turhauttaa. Voisi kuvitella, että olet myös huolissasi miehesi voinnista ja ehkä koet itsesi keinottomaksi auttamaan häntä. Muutos hänen käytöksessään voi myös pelottaa. Huolesi näyttäytyy nyt todennäköisesti vaatimuksina, joita hänen on vaikea ottaa vastaan. Vaatimusten sijaan olisi hyvä aloittaa keskustelu pehmeästi ilmaisemalla huolta tai pelkoa tilanteesta.

Jos työttömäksi jääminen on tapahtunut ihan hiljattain, olisiko hyvä antaa puolisosi vähän rypeä tilanteen kurjuudessa ja surra sitä? Pystyisitkö olemaan läsnä, kuuntelemaan ja lohduttamaan häntä ratkaisujen etsimisen sijaan? Sen sijaan, että yrität ehdottaa hänelle järkevää tekemistä, voisitkin miettiä kuinka houkutella hänet ulos kuplastaan jonkin kivan yhteisen tekemisen pariin. Voisit kysyä mitä hän toivoo sinulta tässä tilanteessa. Teidän lähentyessä toisianne voimia ja ratkaisuja alkaa löytyä kuin itsestään. Toivottavasti pääsette yhdessä suunnittelemaan päivienne rytmiä korona-ajaksi ja pikkuhiljaa pohtimaan uusia suunnitelmia normaaliaikaan paluuseen!

Vastaajana toimi perheneuvoja Nina Kauppinen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Perheneuvoja Nina Kauppinen korostaa, että toisen kuunteleminen ja yhteinen keskustelu on tärkeää poikkeusaikana.

Askarruttaako sinua parisuhteessasi joku asia, johon kaipaisit neuvoja? Lähetä kysymyksesi Rakkausklinikalle tästä!

2 kommenttia