Divertikuliitti
Divertikuliitilla tarkoitetaan paksusuolen tulehdusta, jolloin divertikkelipussukka paksusuolessa tulehtuu.

Divertikuloosi eli paksusuolen umpipussitauti yleistyy iän myötä. Divertikkelit (umpipussit) syntyvät kun paksunsuolen limakalvo pullistuu ulospäin ja paksusuolta ympäröivän lihaskerroksen läpi kovan ulostemassa aiheuttaman paineen vaikutuksesta. Itse divertikkelit ovat usein oireettomia, mutta ne voivat tulehtua, jolloin kyseessä on divertikuliitti (umpipussitulehdus).

Kuva: Divertikuliitti eli umpipussitulehdus.

Divertikuliitin aiheuttaa tulehtunut divertikkeli. Tulehdus saattaa syntyä esimerkiksi huonon verenkierron ja suolensisäisen paineen vaikutuksesta tai ulostemassan tukkiessa divertikkelin. Aiheuttajabakteerina toimivat suoliston omat bakteerit.

Oireena divertikuliitissa on usein vasemmalle alavatsalle painottuva kipu (suoliluukuopassa) sekä lievä lämpöily. Divertikuliitin mahdollisena seurauksena on umpipussin puhkeaminen, jolloin tulehdus leviää koko vatsaonteloon aiheuttaen korkean kuumeen, kipua koko vatsan alueelle sekä huonovointisuutta.

Lähteet:

Itselääkitys (online). Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016 (viitattu 18.2.2018). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

Markus Mäkinen, Olli Carpén, Veli-Matti Kosma, Veli-Pekka Lehto, Timo Paavonen, Frej Stenbäck (toim.), Paksu- ja peräsuolen anatomia, kehityshäiriöt ja rakenteen poikkeavuudet, Patologia, Kustannus Oy Duodecim, 2012

Divertikuliitti ja divertikuloosi, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi