Terve.fi

Divertikuliitin oireet

Divertikuliitin oireet
Mitkä ovat divertikuliitin oireet ja miten ne tunnistaa?
Julkaistu: 5.4.2018
Divertikuliitti alkaa useimmiten vasemmanpuoleisella alavatsakivulla ja lievällä lämpöilyllä. Lasko ja CRP ovat yleensä suurentuneet. Jos tauti pääsee etenemään, kivut voimistuvat ja kuume voi kohota korkeaksi. Vaikeissa tapauksissa divertikkeli voi puhjeta, jolloin vapaaseen vatsaonteloon pääsevä suolen sisältö aiheuttaa tulehduksen vatsakalvolla ja puhutaan peritoniitista. Tällöin vatsanpeitteet jännittyvät, maha on erittäin arka ja potilas on kuumeileva ja huonovointinen.
Divertikuliitin diagnoosi perustuu aiemmin todettuihin divertikkeleihin, tulehdusarvojen ja laskon nousuun sekä tyypilliseen taudinkuvaan. Mikäli divertikkeleita ei ole aiemmin todettu, on paksusuoli tutkittava tähystämällä tulehduksen rauhoituttua kuukauden kuluttua. Akuutissa vaiheessa eli kun suoli on tulehtunut, ei tähystystä voi puhkeamariskin vuoksi tehdä. Tämän vuoksi akuutin vaiheen tutkimuksina käytetään tarvittaessa tietokonetomografiaa.
Lähteet:
Markus Mäkinen, Olli Carpén, Veli-Matti Kosma, Veli-Pekka Lehto, Timo Paavonen, Frej Stenbäck (toim.), Paksu- ja peräsuolen anatomia, kehityshäiriöt ja rakenteen poikkeavuudet, Patologia, Kustannus Oy Duodecim 2012
Divertikuliitti ja divertikuloosi, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016
Kommentoi »