Terve.fi

Divertikuliitti on yleistynyt yhä nuoremmilla

Divertikuliitti on yleistynyt yhä nuoremmilla
Suolen divertikkelit ovat suolen seinämän säkkimäisiä pullistumia, jotka eivät välttämättä aiheuta koskaan oireita. Oireisten divertikkelien esiintymistä kutsutaan divertikuliitiksi. Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty, miten divertikuliitin esiintyminen nuorilla on muuttunut viime aikoina.
Julkaistu 9.11.2006

Vaikka kirjallisuudessa divertikuliittia usein kuvataan ikääntyneiden vaivaksi, suurin osa hoitoa vaativista divertikuliittitapauksista ilmenee nykyisin alle 50-vuotiailla. Noin joka viides tapaus ilmenee alle 40-vuotiailla.

Tutkimuksessa tarkastettiin yli sadan divertikuliittipotilaan potilastiedot vuosilta 1999 – 2003. Potilaat olivat 22 – 88 vuotiaita ja heidän keski-ikänsä oli 49 vuotta. Viidennes potilaista oli alle 40-vuotiaita. Divertikuliittipotilaista 82 % oli lihavia, erityisen usein nuoremmat, alle 40-vuotiaat potilaat. Potilaista 90 % tarvitsi sairaalahoitoa. Joka kolmannessa tapauksessa potilailla ilmeni komplikaatioita, kuten suolen puhkeamaa, paiseita, suolikiinnikkeitä tai suolen tukkeumaa. Näyttää siltä, että divertikuliittia ilmenee yhä nuoremmilla. Näyttää myös siltä, että erityisesti ylipaino altistaa divertikuliitille. Nuoremmilla ei ehkä ensimmäiseksi osata epäillä divertikuliittia, jolloin hoitokin voi viivästyä. Kohonnut divertikuliitin riski on yksi lisäsyy painonhallintaan jo nuorella iällä. Akuutti divertikuliitti ei myöskään ole harmiton vaiva, vaan siihen liittyy useita, joskus vaarallisiakin liitännäisvaivoja.

Kommentoi »