Terve.fi

Divertikuliitin hoito

Divertikuliitin hoito
Lievä divertikuliitti hoidetaan yleensä suun kautta otettavilla antibiooteilla.
Julkaistu: 5.4.2018
Komplisoitumaton divertikuliitti voi parantua ilman antibioottihoitoa, mutta oireinen, lievä divertikuliitti hoidetaan yleensä avohoidossa suun kautta otettavilla antibiooteilla, esimerkiksi kefalosporiinin ja metronidatsolin yhdistelmällä. Antibioottikuuri kestää 10 vrk. Mikäli potilas on kuumeinen, kovasti kipeä, vatsakalvoärsytystä on havaittavissa, CRP on koholla tai TT:ssä havataan komplisoitunut divertikuliitti, antibioottihoito täytyy antaa laskimonsisäisesti sairaalassa.
Joskus tauti pääsee hyvästä hoidosta huolimatta komplisoitumaan tai konservatiivinen hoito ei rauhoita tulehdusta ja tällöin on turvauduttava kirurgisiin toimenpiteisiin. Kirurgisen hoitomenetelmän ratkaisee paljolti se, miten vaikeaksi tilanne arvioidaan. Kirurgiset toimenpiteet vaihtelevat eritelaskuputken eli dreenin asettamisesta suuriin suolileikkauksiin ja avanteen tekoon.
Toistuvat komplisoitumattomat divertikuliitit hoidetaan pääsääntöisesti konservatiivisesti. Leikkaushoito on aiheellinen, jos divertikuliitit ovat komplisoituneet. Tällöin ne ovat muodostaneet tunnelimaisia fisteleitä tai kuroumia suolen seinämään. Toistuvissa divertikuliiteissä leikkausindikaationa ovat myös poikkeuksellisen vaikeaoireiset divertikuliitit ja niiden aiheuttamat sairaspoissaolot.

Divertikuliitin omahoito

Divertikuliittia sekä divertikuloosia voi ehkäistä monipuolisella, kuitupitoisella ruokavaliolla, joka tukee suolen toimintaa. Liian vähäinen kuitumäärä ruokavaliossa aiheuttaa ummetusta, mikä altistaa umpipussien synnylle. Siksi omahoidossa ruokavaliohoito on erityisen tärkeää. Lisäksi liikunnan lisääminen, riittävä nesteytys ja säännöllinen ulostamisrytmi ehkäisevät ummetusta.
Runsaskuituisia ja suositeltavia ruokia ovat esimerkiksi:
  • Täysjyväviljatuotteet (leivät, mysli, leseet)
  • ruis- ja näkkileipä, hapankorput
  • palkokasvikset, kuten pavut ja herneet
  • pähkinät ja siemenet, erityisesti pellavansiemenet
  • vihannekset, marjat ja hedelmät (vähemmän kuitua kuin em. tuotteissa)
Ummetuksen hoitoon voi kokeilla myös käsikauppalääkkeitä, kuten makrogolia (Pegorion) tai laktuloosia (Levolac).

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua välittömästi, jos ilmenee vasemmalle painottuvaa kovahkoa alavatsakipua ja lämpöilyä. Taudin diagnoosi perustuu edellä mainittuihin oireisiin, tulehdusarvojen nousuun sekä mahdolliseen aiempaan divertikuloosidiagnoosiin. Lievä divertikuliitti hoidetaan suun kautta annettavin antibiootein, vaikeampi tauti joudutaan hoitamaan suonensisäisin antibiootein. Vaikeissa ja komplisoituneissa taudeissa voi kirurginen hoito tulla kyseeseen.
Jos divertikuloosia ei ole ennen ensimmäistä divertikkelin tulehdusta todettu, tehdään tulehduksen rauhoituttua paksusuolen tähystys, jossa varmennetaan divertikkelidiagnoosi. Tulehdusvaiheessa vatsan tilannetta voidaan tutkia tietokonetomografialla.
Lähteet:
Itselääkitys (online). Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016 (viitattu 18.2.2018). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
Markus Mäkinen, Olli Carpén, Veli-Matti Kosma, Veli-Pekka Lehto, Timo Paavonen, Frej Stenbäck (toim.), Paksu- ja peräsuolen anatomia, kehityshäiriöt ja rakenteen poikkeavuudet, Patologia, Kustannus Oy Duodecim 2012
Divertikuliitti ja divertikuloosi, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016
1 kommentti