Terve.fi

Yleistietoa divertikuliitista

Yleistietoa divertikuliitista
Divertikuliitilla tarkoitetaan paksusuolen tulehdusta,
Teksti
Julkaistu: 29.3.2018
Divertikuliitti on suolen umpipussitaudin eli divertikuloosin tärkein kliinisin oire, jota esiintyy n. 10–20 %:lla divertikuloosipotilaista. Divertikuliitilla tarkoitetaan paksusuolen tulehdusta, jolloin divertikkelipussukka paksusuolessa tulehtuu ja aiheuttaa paikallisen tulehduksen vatsaontelossa. Sairaus voi vaihdella lievästä kivusta ja kuumeilusta vakavaan leikkausta vaativaan vatsakalvontulehdukseen eli peritoniittiin. Ensisijaisesti tautia hoidetaan antibiootein, vaikeassa tulehduksessa leikkaushoito voi kuitenkin olla välttämätöntä.

Divertikuliitin aiheuttaja

Divertikuliitin aiheuttaja on paksusuolen tulehtunut umpipussi eli divertikkeli. Umpipussitauti eli divertikuloosi aiheutuu kroonisen ummetuksen aiheuttamista limakalvopullistumista paksusuolen rakenteellisesti heikommille alueille. Divertikuloosi on yleensä oireeton, ja divertikuliitti on sen tärkein kliininen oire. Divertikkeleiden arvellaan tulehtuvan huonon verenkierron ja suolensisäisen paineen yhteisvaikutuksesta tai esim. ulosteen tukkiessa divertikkelin. Aiheuttajabakteerikirjo on laaja, onhan paksusuolessa bakteereita jo luonnostaan hyvin paljon.

Divertikuliitin seuranta

Kun potilas on sairastanut divertikuliitin ensimmäistä kertaa, tulee diagnoosi varmistaa kuukauden kuluttua paksusuolen tähystyksellä eli kolonoskopialla, jolla varmistetaan divertikkelien olemassaolo ja poissuljetaan paksu- ja peräsuolisyöpä. Muutoin erityisempää seurantaa ei tavanomaisessa tapauksessa ole tarpeen järjestää.

Divertikuliitin periytyvyys

Sairauden ei tiedetä periytyvän.

Divertikuliitin yleisyys

Divertikuloosia sairastaa yli 50-vuotiaista noin 30–50 %, 80-vuotiaista jopa 70 %. Kun divertikuloosipotilaista noin 10–20 % sairastaa ainakin kerran elämänsä aikana divertikuliitin, sairaus on varsin yleinen.

Divertikuliitin ennuste

Lievät divertikuliitit hoituvat antibiooteilla oireettomiksi, vakavat voivat huonokuntoisella potilaalla jopa uhata henkeä. Taudin ennuste riippuu paljolti siitä, miten vakavaksi tulehdus pääsee, missä vaiheessa hoito aloitetaan ja millainen on potilaan yleiskunto. Suurin osa divertikuliiteista paranee antibiootilla.
Lähteet:
Markus Mäkinen, Olli Carpén, Veli-Matti Kosma, Veli-Pekka Lehto, Timo Paavonen, Frej Stenbäck (toim.), Paksu- ja peräsuolen anatomia, kehityshäiriöt ja rakenteen poikkeavuudet, Patologia, Kustannus Oy Duodecim 2012
Divertikuliitti ja divertikuloosi, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016
ICD:
K57.2
Kommentoi »