Terve.fi

Virtsani haisee pahalta

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 19.12.2016

Kysymys:

Virtsani haisee joskus hyvin voimakkaalta. Voiko tympeä haju olla merkki jostain sairaudesta? Olen normaalipainoinen ja perusterve. Alapään tulehduksia ei ole. Syön paljon kasviksia ja yritän huolehtia siitä, että saan riittävästi proteiinia. Kahvia juon kolme kuppia päivässä. En polta ja alkoholia juon harvemmin kuin kerran kuussa. 

Voiko jokin ruokavaliossani aiheuttaa hajun? Pitäisikö minun mennä tutkimuksiin tämän takia?

Vastaus:

Voimakas haju johtuu tavallisimmin virtsan väkevyydestä. Sen aiheuttaa useimmiten vähentynyt vesipitoisuus, mikä johtuu yleensä heikentyneestä nesteen saannista. Juotko päivän aikana riittävästi vettä? Suosittelen, että nautit päivisin sen verran nestettä, ­että virtsan väri on pääsääntöisesti vaaleaa eikä kirkkaan keltaista. Yleensä riittävä määrä on vähintään ­kaksi litraa vuorokaudessa, mutta se vaihtelee esimerkiksi ­liikunnan määrän mukaan. Ylen määrin ei myöskään pidä juoda, sillä siinäkin on vaaransa. Riittävä vedenjuonti ­ehkäisee myös virtsatie­tulehduksia. Se estää bakteereita kiinnittymästä virtsa­teiden seinämiin. 

Kahvin juominen poistaa nestettä kehosta, joten se voi osaltaan selittää väkevyyden. Runsas­proteiininen ­ruoka lisää virtsan ureapitoisuutta. Kyseessä on proteiini­aineenvaihdunnan sivutuote, joka poistuu elimistöstä virtsan mukana. 

Ainoastaan poikkeavan hajun takia ei yleensä ole tarvetta käynnistää tutkimuksia. Jos ­ongelma jatkuu riittävästä nesteen nauttimisesta huolimatta, ­olisi ainakin virtsanäytteen tutkiminen paikallaan.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.