Terveys

Tiesitkö nämä asiat yleisten vessojen bakteerimääristä?

Podetko bakteerikammoa ja vältät julkisia vessoja? Näin selviät vessareissusta hygieenisesti!

Teksti Jenny Belitz-Henriksson
Kuvat Fotolia
21.10.2016

1.  Wc-tiloissa eniten bakteereja on ovenkahvassa. Jos wc-kopin sisällä on lavuaari, jossa voi pestä kädet,­ ­sitä kannattaa käyttää.

2. Avaa ovenkahva käsi­pesun ja kuivauksen jälkeen puhtaalla­ wc- tai käsi­paperilla. Näin et ota edellisen käyttäjän bakteeristoa käsiisi­ ja siirrä niitä eteenpäin.

3. Mitä siistimpi wc, sitä siistimpänä­ se pysyy. On tutkittu,­ että kun ihminen menee puhtaaseen ja hyväntuoksuiseen tilaan, hän ei ­halua pilata sen tunnelmaa.

4. Wc-kopeista likaisin on koppi, jota käytetään eniten. Ei ole tutkittu, onko se tilan ensimmäinen vai viimeinen koppi. Mitä enemmän on käyttöä, sitä enemmän kopissa on eri ihmisten mikrobeja.

5. Käsilaukkua ei kannata laittaa wc:n lattialle, koska sen pohjaan tarttuu ­likaa, kuten lattialle tippunutta ihosolukkoa. Vaikka pöpöt eivät kulkeutuisikaan laukun pohjasta kahvoihin, jo ajatus likaisesta laukusta on  epämiellyttävä.

Lue myös: Vain 5 prosenttia pesee kätensä oikein

Pese kädet näin:

1. Valitse itsestään avautuva automaattihana, jos mahdollista. Se on hygiee­nisin.

2. Muista käsien kuivaaminen. Se on yhtä tärkeää kuin käsien pesu saippualla. Vesi kuljettaa bakteereja, ja kosteilla tai märillä­ käsillä siirrät pöpöjäsi kaikkialle, minne kosket.

3. Kuivaa kädet paperi- tai puuvilla­pyyhkeellä. Ne hävittävät bakteerit käsistä melkein kokonaan.

4. Irtonaisella vessapaperinpalalla voi sulkea hanan, kun kädet on kuivattu. Näin hanan bakteerit eivät enää siirry puhtaisiin käsiin.

5. Elektronisten käsikuivainten suurin ongelma on se, että käyttäjä ei malta odottaa, että kädet ovat täysin kuivat. Voimakkaasti ilmaa puhaltava kuivauslaite puhaltaa bakteereja jopa kolmen metrin päähän laitteesta.

6. Kourukuivaimen kouru voi olla likainen paikka, sillä bakteerit­ tippuvat sinne märistä­ käsistä kuivauk­sen aikana ja kouru saatetaan puhdistaa vain harvoin.

Asiantuntijat: mikrobiologi Kirsi Saukkonen / Kiiltoclean ja infektioiden­torjuntayksikön koordinoiva hygieniahoitaja Irma Meriö-Hietaniemi / HUS

Lue myös:

Tiedätkö tämän vessahädästä?

Miksi minulla on jatkuvasti vessahätä?

Virtsani-haisee-pahalta - miksi?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi