Terve.fi

Stressi rassaa ruokailua

24.9.2013

Kysymys:

Mikä neuvoksi, kun stressi saa ruokahaluni sekaisin?  Muutama päivä ennen tenttiä ruokahaluni kasvaa ja nälkä on parin tunnin välein. Silloin syön tavallista ruokaa. Erityisen stressaavassa tilanteessa himoitsen herkkuja, suklaata ja pullaa. Syön niitä paljon, vaikka olisin syönyt muuten normaalisti.

Joskus taas stressitilanteessa ruokahaluni katoaa kokonaan, eikä tee mieli syödä edes kiljuvassa nälässä. Syömättömyys kostautuu päänsäryllä ja illan herkkuhimolla. Miten saisin hallittua syömistäni myös stressitilanteessa?

Vastaus:

Stressi tosiaan hankaloittaa syömisen hallintaa, sillä muun muassa greliinihormonin pitoisuus nousee ja lisää ruokahalua. Silloin houkuttavat etenkin makeat ja rasvaiset ruoat. Kovassa stressissä saattaa myös kärsiä suolistovaivoista tai esimerkiksi närästyksestä niin paljon, että ruokahalu katoaa. Aivot ohittavat biologiset signaalit, kuten viestin nälästä, ja haluat keskittyä täysin vain stressiä aiheuttavaan tilanteeseen.

Sinun kannattaisi pohtia, kuinka saisit hallittua ja vähennettyä stressaavia tilanteita. Ihminen on eläin siinä missä muutkin nisäkkäät, ja meitä ohjaa myös hormonitoiminta. Silloin järki ei sanele tekemisiä niin paljon kuin haluaisimme. Pitkät ateriavälit saattavat aiheuttaa stressiä myös elimistölle. Pyri pitämään ruokailu säännöllisenä hyvillä välipaloilla myös stressin aikana.

Asiantuntija ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.